Reklama
Reklama

Ta sałatka to naturalne wsparcie odporności. W jednej misce skrywa mnóstwo witamin

Sałatka Witaminka to szybki sposób, żeby dodać sobie energii i uzupełnić niedobory witamin w jesienne dni. Jest lekka, sycąca, doskonale wspiera odporność i pomaga przetrwać sezon przeziębień bez choroby. Świeże warzywa i aromatyczny dressing to połączenie, które wspaniale smakuje. Sałatka to idealny pomysł na zdrową kolację.

Sałatka Witaminka - co to za przekąska?

Sałatka Witaminka to prawdziwa skarbnica witamin, która zachwyca nie tylko świeżością i lekkością, ale także bogactwem wartości odżywczych. Dzięki obecności sałaty masłowej, roszponki, ogórka, rzodkiewki i koperku, dostarcza organizmowi cennych witamin - zwłaszcza A, C, K oraz witamin z grupy B - i minerałów, takich jak potas, magnez czy żelazo. Warzywa te wspierają odporność, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci oraz regulują procesy trawienne. Dodatek oliwy z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów, korzystnie wpływających na układ sercowo-naczyniowy. Sałatka Witaminka to idealny wybór na lekki lunch, dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linię, wegetarian oraz wszystkich, którzy pragną wzbogacić swoją dietę o świeże i naturalne składniki.  

Reklama

Sałatka Witaminka - przepis

Składniki:

  • główka sałaty masłowej, 
  • garść roszponki, 
  • długi ogórek szklarniowy, 
  • pęczek rzodkiewki, 
  • 1/2 małej cebuli,
  • garść koperku. 

Dressing: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,  
  • łyżka octu winnego,  
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon,  
  • szczypta cukru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.  

Dodatkowo: 

  • kilka listków bazylii do dekoracji. 

Sposób wykonania:

1) Sałatę dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do dużej, szklanej miski i dodaj umytą wcześniej roszponkę. 

2) Ogórka umyj i pokrój w półplasterki lub kostkę. 

3) Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. 

4) Cebulę bardzo drobno posiekaj. 

5) Koperek i bazylię poszatkuj. 

6) Przygotuj dressing, mieszając w miseczce lub słoiku wszystkie składniki. Sos powinien zemulgować i stać się gęstszy. 

7) Wszystkie warzywa przenieś do miski i wstępnie przemieszaj. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem. Wymieszaj i posyp siekaną bazylią. 

Jeśli chcesz sałatkę Witaminkę przygotować wcześniej, najlepiej polewaj ją sosem bezpośrednio przed zaserwowaniem, by zachować chrupkość składników. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Nie musisz godzinami stać przy kuchni

Zapomniałam już o klasycznej jarzynowej, to ulepszona wersja. Mój mąż wciąż prosi, żebym zrobiła

Zamiast smażyć, zrób kremową pastę. Chroni przed anemią, poprawia wzrok i przyspiesza regenerację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | zdrowie | warzywa | dieta