Reklama
Reklama

Nie wiesz, jaki dodatek podać do niedzielnego obiadu? Zrób prostą sałatkę z pora

Lekka, chrupiąca, pasująca do większości dań z mięsem czy rybą, właśnie taka jest sałatka z porem do obiadu. Łączy w sobie lekko kwaśne jabłko, słodycz marchewki, oraz wyrazisty smak pora, całość dopełnia lekko pikantny sos z nutką miodu. Taka surówka to także źródło błonnika, cennych antyoksydantów, witamin i minerałów.

Zgodnie z wytycznymi dietetyków podstawą zdrowego jadłospisu powinny być warzywa i owoce. Ponieważ codziennie powinniśmy spożywać pięć porcji takich produktów, muszą one trafić do każdego posiłku. Mimo najlepszych chęci, by odżywiać się zdrowo, nierzadko brak nam pomysłu, jak w niebanalny sposób wplatać owoce i warzywa w codzienny jadłospis. Nie zawsze też mamy czas na przygotowania warzywnych past czy sosów. Pamiętajmy zatem, że do większości posiłków, jakie zjadamy w ciągu dnia, pasują surówki i sałatki. Szybka sałatka z pora do obiadu to doskonałe źródło wszystkich składników, których regularne spożywanie zalecają dietetycy. 

Sprawdź także: Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień

Przepis na sałatkę z pora do obiadu

Do przygotowania sałatki z pora do obiadu, będziesz potrzebować: 

  • 1 duży por (biała część),  
  • 2 jabłka,  
  • 1 marchewka.

Sos:  

  • mały pęczek szczypiorku, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,  
  • 1 łyżeczka majonezu,  
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 
  • 1 łyżeczka miodu,  
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Jak zrobić sałatkę z pora do obiadu? 

Opłucz por i pokrój na plasterki. Jeśli chcesz, by smak warzywa był łagodniejszy, przełóż plasterki na durszlak i przelej wrzątkiem. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz jabłka. Zetrzyj na tej samej tarce, co marchewkę. Od razu skrop jabłka sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 

Umieść wszystkie składniki sałatki w misce. Wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jogurt, posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i miód. Wymieszaj na jednolity sos.Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj sos i wlej do sałatki. Połącz wszystkie składniki. Wstaw na godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kupiłeś kalafiora i nie wiesz, co z niego zrobić? Ta zapiekanka zrobi furorę

Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin

Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki