Reklama
Reklama

Nie wiesz, jaki dodatek podać do niedzielnego obiadu? Zrób prostą sałatkę z pora

Lekka, chrupiąca, pasująca do większości dań z mięsem czy rybą, właśnie taka jest sałatka z porem do obiadu. Łączy w sobie lekko kwaśne jabłko, słodycz marchewki, oraz wyrazisty smak pora, całość dopełnia lekko pikantny sos z nutką miodu. Taka surówka to także źródło błonnika, cennych antyoksydantów, witamin i minerałów.

Zgodnie z wytycznymi dietetyków podstawą zdrowego jadłospisu powinny być warzywa i owoce. Ponieważ codziennie powinniśmy spożywać pięć porcji takich produktów, muszą one trafić do każdego posiłku. Mimo najlepszych chęci, by odżywiać się zdrowo, nierzadko brak nam pomysłu, jak w niebanalny sposób wplatać owoce i warzywa w codzienny jadłospis. Nie zawsze też mamy czas na przygotowania warzywnych past czy sosów. Pamiętajmy zatem, że do większości posiłków, jakie zjadamy w ciągu dnia, pasują surówki i sałatki. Szybka sałatka z pora do obiadu to doskonałe źródło wszystkich składników, których regularne spożywanie zalecają dietetycy. 

Sprawdź także: Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień

Przepis na sałatkę z pora do obiadu

Do przygotowania sałatki z pora do obiadu, będziesz potrzebować: 

  • 1 duży por (biała część),  
  • 2 jabłka,  
  • 1 marchewka.

Sos:  

  • mały pęczek szczypiorku, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,  
  • 1 łyżeczka majonezu,  
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 
  • 1 łyżeczka miodu,  
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Jak zrobić sałatkę z pora do obiadu? 

Opłucz por i pokrój na plasterki. Jeśli chcesz, by smak warzywa był łagodniejszy, przełóż plasterki na durszlak i przelej wrzątkiem. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz jabłka. Zetrzyj na tej samej tarce, co marchewkę. Od razu skrop jabłka sokiem z cytryny, by nie ściemniały. 

Umieść wszystkie składniki sałatki w misce. Wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jogurt, posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i miód. Wymieszaj na jednolity sos.Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj sos i wlej do sałatki. Połącz wszystkie składniki. Wstaw na godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki