Reklama
Reklama

Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień

Lubisz próbować nowych przepisów, a przy tym nie chcesz wydawać fortuny? Ta propozycja na pewno ci się spodoba - wywodzące się z kuchni hiszpańskiej Patatas a lo pobre są przepyszne i bardzo sycące.

Hiszpanie bardzo lubią celebrować czas spędzony wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Najlepiej, gdy towarzyszy temu dobre jedzenie. Zwykłe dania w tym pełnym słońca kraju nierzadko zamieniają się w prawdziwe uczty. 

Co istotne, kuchnia hiszpańska opiera się w dużej mierze na daniach szybkich, niezwykle sycących i niedrogich do przygotowania. Jedna z takich przepisów to Patatas a lo pobre - ziemniaki biedaka.

Patatas a lo pobre - potrawa z Andaluzji

Ziemniaki biedaka to dość wymowna nazwa, prawda? Od razu wiadomo, że przepis będzie tani i prosty. Nie oznacza to jednak, że zabraknie tu smaku - co to, to nie. Patatas a lo pobre to potrawa pochodząca z regionu Andaluzji, gdzie żyło wielu rolników, którzy musieli wyżywić swoje rodziny, korzystając z łatwo dostępnych, niedrogich produktów.

Ziemniaki, cebula, czosnek, papryka - to podstawowe produkty, których potrzebujesz, aby przygotować ten hiszpański przysmak. Istotne jest także to, aby użyć oliwy z oliwek.

Zobacz także: Dodaje potrawom wyjątkowego smaku. Do tego podkręca metabolizm, obniża cholesterol i cukier

Patatas a lo pobre - ziemniaki hiszpańskiego biedaka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek.

Ziemniaki obierz i pokrój na plastry (jeśli są duże przekrój na połówki, a dopiero później na potnij plastry).Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 

Papryki umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w paski.

W garnku o grubym dnie rozgrzej połowę oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, posól i przesmażaj na małym ogniu do zarumienienia (około 10 minut). Następnie dodaj papryki i liście laurowe. Smaż przez chwilkę.

Dodaj pozostałą część oliwy i wrzuć ziemniaki, podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty, następnie dolej odrobinę wody.

Całość duś na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec dodaj sól i pieprz.

Źródło: Smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealne ciasto na weekend. Makowy Książę zachwyca smakiem

Popisowe roladki wołowe. Delikatne mięso i chrupiące warzywa w środku

Prosty obiad, składniki masz w lodówce. Sznycle kresowe kuszą smakiem i aromatem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki