Reklama
Reklama

Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień

Lubisz próbować nowych przepisów, a przy tym nie chcesz wydawać fortuny? Ta propozycja na pewno ci się spodoba - wywodzące się z kuchni hiszpańskiej Patatas a lo pobre są przepyszne i bardzo sycące.

Hiszpanie bardzo lubią celebrować czas spędzony wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. Najlepiej, gdy towarzyszy temu dobre jedzenie. Zwykłe dania w tym pełnym słońca kraju nierzadko zamieniają się w prawdziwe uczty. 

Co istotne, kuchnia hiszpańska opiera się w dużej mierze na daniach szybkich, niezwykle sycących i niedrogich do przygotowania. Jedna z takich przepisów to Patatas a lo pobre - ziemniaki biedaka.

Patatas a lo pobre - potrawa z Andaluzji

Ziemniaki biedaka to dość wymowna nazwa, prawda? Od razu wiadomo, że przepis będzie tani i prosty. Nie oznacza to jednak, że zabraknie tu smaku - co to, to nie. Patatas a lo pobre to potrawa pochodząca z regionu Andaluzji, gdzie żyło wielu rolników, którzy musieli wyżywić swoje rodziny, korzystając z łatwo dostępnych, niedrogich produktów.

Reklama

Ziemniaki, cebula, czosnek, papryka - to podstawowe produkty, których potrzebujesz, aby przygotować ten hiszpański przysmak. Istotne jest także to, aby użyć oliwy z oliwek.

Zobacz także: Dodaje potrawom wyjątkowego smaku. Do tego podkręca metabolizm, obniża cholesterol i cukier

Patatas a lo pobre - ziemniaki hiszpańskiego biedaka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek.

Ziemniaki obierz i pokrój na plastry (jeśli są duże przekrój na połówki, a dopiero później na potnij plastry).Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 

Papryki umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w paski.

W garnku o grubym dnie rozgrzej połowę oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, posól i przesmażaj na małym ogniu do zarumienienia (około 10 minut). Następnie dodaj papryki i liście laurowe. Smaż przez chwilkę.

Dodaj pozostałą część oliwy i wrzuć ziemniaki, podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty, następnie dolej odrobinę wody.

Całość duś na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec dodaj sól i pieprz.

Źródło: Smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki