Reklama
Reklama

Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie

Ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. Można z niego przygotować pyszne przystawki na wiele sposobów. Elegancka przekąska na przyjęcia łączy w sobie ser camembert, szynkę parmeńską i szparagi, dzięki czemu sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Nie potrzeba wiele, by z kilku produktów (łatwo dostępnych w sklepach, a i obecnych stale w niejednym domu) powstała elegancka przekąska na przyjęcia. Wystarczy podzielić arkusz gotowego ciasta francuskiego i nafaszerować wedle uznania. Poniżej znajdziesz propozycję przygotowania przekąski ze szparagami i pleśniowym serem, jeśli jednak aktualnie nie możesz znaleźć szparagów w sklepie, możesz sięgnąć na przykład po cukinię pokrojoną w dość cienkie paski.  

Sprawdź także: Danie, które smakuje wszystkim. Tortille z parówką i serem na kolację lub imprezę

Reklama

Przepis na elegancką przekąskę na przyjęcia

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g), 
  • około 270 g sera brie lub camembert, 
  • 180 g szynki parmeńskiej (w plastrach), 
  • 2 pęczki szparagów baby,  
  • około 180 g pesto z suszonych pomidorów, 
  • 1 łyżeczka masła, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól (do smaku), 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżka mleka.

Jak zrobić elegancką przekąskę na przyjęcia? 

Opłucz szparagi. Jeśli to konieczne, odetnij zdrewniałe końcówki. Włóż do garnka z gotującą się wodą - lekko osoloną, z dodatkiem cukru i masła. Gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź i osusz szparagi. Pokrój ser na plastry. Plasterki szynki pokrój w kosteczkę. 

Podziel arkusz ciasta francuskiego w proporcjach 6 na 3, tak aby powstało 18 kwadratów. Każdy posmaruj łyżeczką pesto. Ułóż na kwadratach plasterki sera (po około 15 g), szynkę parmeńską (po około 10 g). Po przekątnej ułóż po 3-4 szparagi. Zawiń i sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadratów - tak, by owinąć szparagi. 

Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem dopieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Posmaruj z wierzchu (z użyciem silikonowego pędzelka) żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 15-20 minut - aż ciasto się zarumieni. Podawaj przekąskę gorącą lub w temperaturze pokojowej. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis

Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami

Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski