Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie
Ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. Można z niego przygotować pyszne przystawki na wiele sposobów. Elegancka przekąska na przyjęcia łączy w sobie ser camembert, szynkę parmeńską i szparagi, dzięki czemu sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Nie potrzeba wiele, by z kilku produktów (łatwo dostępnych w sklepach, a i obecnych stale w niejednym domu) powstała elegancka przekąska na przyjęcia. Wystarczy podzielić arkusz gotowego ciasta francuskiego i nafaszerować wedle uznania. Poniżej znajdziesz propozycję przygotowania przekąski ze szparagami i pleśniowym serem, jeśli jednak aktualnie nie możesz znaleźć szparagów w sklepie, możesz sięgnąć na przykład po cukinię pokrojoną w dość cienkie paski.
Sprawdź także: Danie, które smakuje wszystkim. Tortille z parówką i serem na kolację lub imprezę
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g),
- około 270 g sera brie lub camembert,
- 180 g szynki parmeńskiej (w plastrach),
- 2 pęczki szparagów baby,
- około 180 g pesto z suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól (do smaku),
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Opłucz szparagi. Jeśli to konieczne, odetnij zdrewniałe końcówki. Włóż do garnka z gotującą się wodą - lekko osoloną, z dodatkiem cukru i masła. Gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź i osusz szparagi. Pokrój ser na plastry. Plasterki szynki pokrój w kosteczkę.
Podziel arkusz ciasta francuskiego na 18 kwadratów (6x3). Każdy posmaruj łyżeczką pesto. Ułóż na kwadratach plasterki sera (po około 15 g), szynkę parmeńską (po około 10 g). Po przekątnej ułóż po 3-4 szparagi. Zawiń i sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadratów - tak, by owinąć szparagi.
Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem dopieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Posmaruj z wierzchu (z użyciem silikonowego pędzelka) żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 15-20 minut - aż ciasto się zarumieni. Podawaj przekąskę gorącą lub w temperaturze pokojowej.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszny deser do kawy. Roladki waflowe zrobisz błyskawicznie
Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala
Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu