Nie wiesz, jakie danie podać gościom? Zrób elegancką przekąskę na przyjęcie
Ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. Można z niego przygotować pyszne przystawki na wiele sposobów. Elegancka przekąska na przyjęcia łączy w sobie ser camembert, szynkę parmeńską i szparagi, dzięki czemu sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Nie potrzeba wiele, by z kilku produktów (łatwo dostępnych w sklepach, a i obecnych stale w niejednym domu) powstała elegancka przekąska na przyjęcia. Wystarczy podzielić arkusz gotowego ciasta francuskiego i nafaszerować wedle uznania. Poniżej znajdziesz propozycję przygotowania przekąski ze szparagami i pleśniowym serem, jeśli jednak aktualnie nie możesz znaleźć szparagów w sklepie, możesz sięgnąć na przykład po cukinię pokrojoną w dość cienkie paski.
Sprawdź także: Danie, które smakuje wszystkim. Tortille z parówką i serem na kolację lub imprezę
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g),
- około 270 g sera brie lub camembert,
- 180 g szynki parmeńskiej (w plastrach),
- 2 pęczki szparagów baby,
- około 180 g pesto z suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól (do smaku),
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Opłucz szparagi. Jeśli to konieczne, odetnij zdrewniałe końcówki. Włóż do garnka z gotującą się wodą - lekko osoloną, z dodatkiem cukru i masła. Gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź i osusz szparagi. Pokrój ser na plastry. Plasterki szynki pokrój w kosteczkę.
Podziel arkusz ciasta francuskiego w proporcjach 6 na 3, tak aby powstało 18 kwadratów. Każdy posmaruj łyżeczką pesto. Ułóż na kwadratach plasterki sera (po około 15 g), szynkę parmeńską (po około 10 g). Po przekątnej ułóż po 3-4 szparagi. Zawiń i sklej ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadratów - tak, by owinąć szparagi.
Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem dopieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Posmaruj z wierzchu (z użyciem silikonowego pędzelka) żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 15-20 minut - aż ciasto się zarumieni. Podawaj przekąskę gorącą lub w temperaturze pokojowej.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis
Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami
Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna