Niezawodne Ciasto Pani Nowak. To prostsza wersja popularnego snickersa
Jeśli masz notes z przepisami babci, to na pewno znajdziesz tam wiele receptur z polecenia sąsiadek, koleżanek albo współpracowników. Dawniej każdy przepis podpisywało się nazwiskiem osoby, od której się go otrzymało. W ten właśnie sposób mogło powstać Ciasto Pani Nowak, które jest prostszą wersją popularnego deseru.
Czasami brakuje ochoty na przygotowanie skomplikowanych deserów, nawet jeśli zrobiłyby największe wrażenie na gościach. Ciasto Pani Nowak to bardzo prosta, ale wciąż przepyszna, wersja popularnego snickersa. Wykorzystuje podobne składniki, więc prawie identycznie smakuje. W tym wydaniu łączymy miękki kakaowy biszkopt, masę budyniową i kajmak połączony z orzechami. Wychodzi doskonały, słodki wypiek.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek,
- 150 g cukru,
- 160 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Masa:
- 2 budynie waniliowe,
- 700 ml mleka,
- 200 g masła,
- 20 g cukru pudru,
- 50 g masła orzechowego.
Do przełożenia:
- puszka masy krówkowej,
- 100 g orzechów (np. ziemnych solonych).
Sposób wykonania:
Na początku zrób ciasto. Białka oddziel od żółtek i ubij na wraz z odrobiną soli. Kiedy piana stanie się biała i lekko puszysta, zacznij stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
W osobnej misce połącz mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wmieszaj delikatnie z pomocą szpatułki do przygotowanej masy. Gotowe ciasto przełóż do formy o wymiarach 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i piecz około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnij biszkopt i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem. Proszek budyniowy rozpuść w szklance zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj w małym garnku. Wlej przygotowaną mieszankę i energicznie mieszaj, aby nie było grudek. Zmniejsz ogień do minimum. Kiedy zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieraj na wysokich obrotach mikserem. Kiedy zrobi się puszysta i jasna masa, dodaj cukier. Miksuj chwilę. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodaj masło orzechowe i połącz krótko składniki.
Puszkę masy kajmakowej wymieszaj z orzechami. Jeśli będzie zbyt gęsta, podgrzej ją chwilę w kąpieli wodnej.
Teraz złóż Ciasto Pani Nowak. Biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty, najlepiej ostrym nożem albo specjalnym nożykiem do ciasta. Na spód wyłóż połowę kremu budyniowego. Wyłóż połowę masy krówkowej z orzechami. Ponownie rozprowadź krem. Przykryj całość pozostałym biszkoptem czekoladowym. Rozsmaruj masę krówkową z orzechami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lepszy niż Miodownik, składniki masz pod ręką. Grysikowiec przygotujesz w kilka chwil
Jeden z najpilniej strzeżonych przepisów na świecie. Czekoladowy Tort Sachera możesz zrobić w domu
Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu