Reklama
Reklama

Niezawodny sernik na święta. Rodzina będzie walczyć o ostatni kawałek

Masz w planach piec świąteczne ciasta? Jednym z nich musi być pyszny sernik, który zawsze się udaje i smakuje niemal każdemu. Jeśli marzysz o tym, żeby rodzina zajadała się twoim wypiekiem, koniecznie przygotuj ten niezawodny sernik z krówkową polewą.

Sernik, który zawsze się udaje

Sernik to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. I bywa, że pieczemy go tylko od święta. W takiej sytuacji lepiej nie eksperymentować z nowymi przepisami i sięgnąć po prostą recepturę na niezawodny sernik. Jeśli chcesz dodać wypiekowi nieco oryginalności, udekoruj go niebanalną polewą z kajmaku i czekolady. 

Niezawodny sernik - przepis

Składniki:

Reklama
  • 1 kg twarogu sernikowego,  
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 6 jajek, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g), 
  • ziarenka z 1 laski wanilii, 
  • 200 g masła 82%, 
  • 200 g herbatników maślanych, 
  • 250 g masy krówkowej, 
  • 75 g czekolady deserowej, 
  • 100 g posiekanych orzechów. 

Sposób wykonania:

Roztop masło w rondelku. Przestudź. 

Zblenduj herbatniki na proszek. Wymieszaj z połową masła. Uzyskaną masą wyłóż dno formy o wymiarach 24 × 24 cm. Wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

Ogrzane do temperatury pokojowej jajka utrzyj na puszystą masę z cukrem. Dodaj do masy budyń i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Wymieszaj do połączenia składników. 

W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg sernikowy (wybierz produkt dobrej jakości - o prostym składzie), mascarpone i resztę masła

Połącz obie masy. Przełóż do formy, na spód z herbatników. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Na niższym poziomie ustaw naczynie wypełnione wrzącą wodą. Piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150°C. Piecz sernik jeszcze przez godzinę. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 

Pokrusz czekoladę i roztop w rondelku wraz z masą krówkową. Wymieszaj. Rozprowadź lekko przestudzoną polewę na serniku. Oprósz orzechami. Odstaw na noc w chłodne miejsce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | ciasta | słodycze | desery | Boże Narodzenie