Reklama
Reklama

Niezwykle wyrazista i aksamitna, moja ulubiona kremowa zupa. Przepis jest banalny

Jeśli lubisz wyraziste smaki i aksamitne konsystencje to kremowa zupa cebulowa jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dobrze doprawiona i jednocześnie delikatna - doskonale sprawdzi się jako rozgrzewające danie od święta i na co dzień.

Zupy krem cieszą się ogromną popularnością, często zastępując na naszych stołach te bardziej tradycyjne opcje. Dziś chcemy zaproponować przepis na kremową zupę cebulową - tego typu dania są niezwykle popularne chociażby we Francji. 

Kremowa zupa cebulowa - lista składników

  • 8-10 cebul, 
  • 6 ziemniaków, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1,5 litra bulionu drobiowego, 
  • 50 ml białego wina, 
  • 50 ml śmietanki 30%, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 ziele angielskie, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 50 g sera żółtego startego, 
  • odrobina gałki muszkatołowej, 
  • pół łyżeczki papryki ostrej mielonej, 
  • pół łyżeczki lubczyku suszonego, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • pieprz do smaku. 

Kremowa zupa cebulowa - przepis

Cebule obierz. Przekrój najpierw na pół, a potem na mniejsze kawałki. Czosnek obierz, posiekaj drobno. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.  

Na głębokiej patelni rozpuść masło. Wrzuć cebule i podsmażaj z każdej strony na średnim ogniu. Powinna zmięknąć i wyraźnie się zeszklić, co może potrwać nawet 15 minut. Jeśli zrobi się brązowa - nie szkodzi. Nie może jednak być czarna, dlatego mieszaj dosyć często. Po 10 minutach dodaj czosnek i całość podsmażaj dalej. Wlej wino i duś aż delikatnie odparuje. 

Reklama

Przełóż cebule i czosnek do garnka. Dodaj ziemniaki. Zalej całość bulionem. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dopraw gałką muszkatołową, lubczykiem suszonym i papryką ostrą mieloną. 

Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Całość zblenduj na gładki krem. Dolej śmietankę słodką i zagotuj ponownie. Podawaj z serem żółtym tartym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczyste pieczarki z grilla. Tani sposób na majówkę

Przepis dostałam od koleżanki z Ukrainy. Rodzina już nie chce innych mielonych

Jest uważany za najzdrowszy chleb na świecie. Diabetycy mogą jeść śmiało, bo nie podnosi cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa