Reklama
Reklama

Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi

Czasami nie potrzeba wymyślnego deseru, jak wielowarstwowe ciasta czy przekładane torty. Gdy nachodzi ochota na słodkie, świetnie sprawdza się klasyczna drożdżówka. Puszysta, delikatna i leciutka - można ją rozrywać palcami i maczać w kawie czy herbacie. Ciasto Baranek można przygotować na ważną uroczystość lub bez okazji. Zachwyca swoim kształtem i smakiem.

Co to jest ciasto Baranek?

Baranek to miękkie i rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe. Podany na stół od razu przyciąga uwagę swoim nietypowym kształtem, który nawiązuje do nazwy deseru. Jest uformowany w piękny obraz puszystego baranka. W smaku i konsystencji ciasto przypomina nieco chałkę - wychodzi leciutkie i przyjemnie słodkie. Baranek idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty. Postępuj według poniższego przepisu, a na pewno już wkrótce będziesz się cieszyć perfekcyjną przekąską.

Przeczytaj też: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Reklama

Jak zrobić ciasto Baranek - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 200 ml mleka, 
  • 100 g masła, 
  • 2 jajka, 
  • 75 g cukru, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • szczypta soli. 

Dodatkowo: 

  • bułka tarta do posypania formy, 
  • masło do wysmarowania formy, 
  • żółtko do posmarowania, 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Masło rozpuść i ostudź. 

Do miski wsyp mąkę, cukier (bez jednej łyżki) i sól. Przemieszaj je ze sobą i zrób w środku wgłębienie. 

Do dziurki wsyp pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Zalej je ciepłym mlekiem. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. 

Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep je widelcem. Zagnieć całość na w miarę jednolite ciasto. Dolej ostudzone już masło i zagnieć ponownie do uzyskania elastycznej konsystencji. Miskę przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

Ciasto podziel na 3 części. Pracując jednocześnie na jednej z nich, rozwałkuj ją na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wytnij kółka za pomocą szerokiej szklanki, podobnie jak w przypadku pierogów. 

Weź cztery kółka i nałóż je na siebie z odstępem, tak by brzeg jednego kółka znajdował się na środku poprzedniego. Zwiń je w rulonik. 

Tak przygotowane różyczki układaj ciasno w formie o średnicy 22 cm posmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Całość pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. 

Wstaw ciasto Baranek do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. 

Wyjmij deser z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Podawaj posypany cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lepsze od placków ziemniaczanych, delikatne i chrupiące. Nie nasiąkają tłuszczem

Lekka, chrupiąca, z wyjątkowo aromatycznym sosem. Wciąż myślę o tej sałatce

Złociste, lekkie i chrupiące. Prosty przepis na placki z cukinii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze