Lekka, chrupiąca, z wyjątkowo aromatycznym sosem. Wciąż myślę o tej sałatce
Sałatka z zielonym ogórkiem, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego to wspaniale letnia propozycja na szybki i aromatyczny dodatek do kolacji, lunch czy też orzeźwiające śniadanie. Całość jest też wyjątkowo pożywna dzięki jajkom dostarczającym białka. Wszystkie składniki są połączone kremowym sosem na bazie majonezu i octu winnego, który podkreśla smak ogórków i czosnku. Całość jest lekko chrupiąca, świeża i doskonale nawadnia organizm w trakcie upalnych dni.
Ta sałatka zajmuje szczególne miejsce w moim menu - jest niezwykle orzeźwiająca, idealna zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Zrobisz ją w kilka chwil, jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Ja często jem także solo.
- 1 ogórek szklarniowy,
- 50 g białej i jasnozielonej części szczypiorku,
- 2 garści czosnku niedźwiedziego,
- 1 garść koperku,
- 3 jajka.
Dressing:
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- sól do posypania ogórków.
Jajka ugotuj na twardo, odcedź je, obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Odłóż go na sitko, posyp niewielką ilością soli, przemieszaj i odstaw. Po 15 minutach odciśnij ogórka z nadmiaru wody.
Czosnek niedźwiedzi i koperek drobno poszatkuj, a szczypiorek posiekaj na kawałki.
Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj.
Sałatkę z zielonym ogórkiem wstaw do lodówki na ok. 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj od razu po schłodzeniu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Spożyj jak najszybciej, bo ogórki będą puszczać wodę i rozrzedzą dressing.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce
Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie
Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca