Reklama
Reklama

Lekka, chrupiąca, z wyjątkowo aromatycznym sosem. Wciąż myślę o tej sałatce

Sałatka z zielonym ogórkiem, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego to wspaniale letnia propozycja na szybki i aromatyczny dodatek do kolacji, lunch czy też orzeźwiające śniadanie. Całość jest też wyjątkowo pożywna dzięki jajkom dostarczającym białka. Wszystkie składniki są połączone kremowym sosem na bazie majonezu i octu winnego, który podkreśla smak ogórków i czosnku. Całość jest lekko chrupiąca, świeża i doskonale nawadnia organizm w trakcie upalnych dni.

Ta sałatka zajmuje szczególne miejsce w moim menu - jest niezwykle orzeźwiająca, idealna zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim. Zrobisz ją w kilka chwil, jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Ja często jem także solo.

Sałatka z zielonym ogórkiem - lista składników

  • 1 ogórek szklarniowy, 
  • 50 g białej i jasnozielonej części szczypiorku, 
  • 2 garści czosnku niedźwiedziego, 
  • 1 garść koperku, 
  • 3 jajka. 

Dressing: 

  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • sól do posypania ogórków. 

Sałatka z zielonym ogórkiem - przepis

Jajka ugotuj na twardo, odcedź je, obierz i pokrój w niewielką kostkę. 

Reklama

Ogórek obierz i pokrój w drobną kostkę. Odłóż go na sitko, posyp niewielką ilością soli, przemieszaj i odstaw. Po 15 minutach odciśnij ogórka z nadmiaru wody. 

Czosnek niedźwiedzi i koperek drobno poszatkuj, a szczypiorek posiekaj na kawałki. 

Wszystkie składniki umieść w misce sałatkowej i wstępnie przemieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki w osobnej miseczce. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. 

Sałatkę z zielonym ogórkiem wstaw do lodówki na ok. 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj od razu po schłodzeniu. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Spożyj jak najszybciej, bo ogórki będą puszczać wodę i rozrzedzą dressing. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce

Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie

Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki