Reklama
Reklama

Złociste, lekkie i chrupiące. Prosty przepis na placki z cukinii

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, jest niskokaloryczna, pełna błonnika, witamin i minerałów. Ponadto jej delikatny smak sprawia, że jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu sprawdza się w różnorakich przepisach. Jednym z najpopularniejszych dań z cukinii są oczywiście placki, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, postaw na szybkie placki z cukinii.

Przemycenie warzyw do codziennego jadłospisu to wyzwanie dla wszystkich rodziców, których pociechy nie przepadają za ich smakiem. Tu przychodzi z pomocą przepis na placki z cukinii. Takie danie jest lekkostrawne, zdrowe, sycące, a w dodatku smakuje świetnie. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby wyczarować potrawę bogatą w witaminy i minerały, która idealne sprawdzi się na obiad lub kolację. 

Sprawdź także: Tak przyrządzony kalafior smakuje jak makaron z serem. Najesz się do syta, ale będziesz czuć lekko

Reklama

Przepis na placki z cukinii

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g cukinii, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 jajko, 
  • 50-60 g mąki pszennej, 
  • odrobina gałki muszkatołowej, 
  • sól i pieprz, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Takie placki można podać z dodatkiem sosu jogurtowo-ziołowego. Wystarczy, że w misce zmieszasz kilka łyżek gęstego jogurtu, np. greckiego, dodasz do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek, szczyptę płatków chili, oraz sól i pieprz. 

Jak zrobić placki z cukinii? 

Cukinię umyj, osusz i odetnij końce. Zetrzyj drobno na tarce. Posól, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Cukinia powinna puścić wodę. Odlej ją i dodaj mąkę pszenną, jajko, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Wymieszaj i sprawdź konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadka i lejąca, dodaj jeszcze mąki. 

Cebulę i czosnek obierz. Zetrzyj na tarce i wmieszaj w masę. 

Rozgrzej olej rzepakowy. Smaż placki z cukinii po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, odsącz je na ręcznikach papierowych. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce

Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie

Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne