Złociste, lekkie i chrupiące. Prosty przepis na placki z cukinii
Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, jest niskokaloryczna, pełna błonnika, witamin i minerałów. Ponadto jej delikatny smak sprawia, że jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu sprawdza się w różnorakich przepisach. Jednym z najpopularniejszych dań z cukinii są oczywiście placki, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, postaw na szybkie placki z cukinii.
Przemycenie warzyw do codziennego jadłospisu to wyzwanie dla wszystkich rodziców, których pociechy nie przepadają za ich smakiem. Tu przychodzi z pomocą przepis na placki z cukinii. Takie danie jest lekkostrawne, zdrowe, sycące, a w dodatku smakuje świetnie. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby wyczarować potrawę bogatą w witaminy i minerały, która idealne sprawdzi się na obiad lub kolację.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g cukinii,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 50-60 g mąki pszennej,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Takie placki można podać z dodatkiem sosu jogurtowo-ziołowego. Wystarczy, że w misce zmieszasz kilka łyżek gęstego jogurtu, np. greckiego, dodasz do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i szczypiorek, szczyptę płatków chili, oraz sól i pieprz.
Cukinię umyj, osusz i odetnij końce. Zetrzyj drobno na tarce. Posól, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Cukinia powinna puścić wodę. Odlej ją i dodaj mąkę pszenną, jajko, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Wymieszaj i sprawdź konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadka i lejąca, dodaj jeszcze mąki.
Cebulę i czosnek obierz. Zetrzyj na tarce i wmieszaj w masę.
Rozgrzej olej rzepakowy. Smaż placki z cukinii po 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, odsącz je na ręcznikach papierowych.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce
Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie
Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca