Reklama
Reklama

Lepsze od placków ziemniaczanych, delikatne i chrupiące. Nie nasiąkają tłuszczem

Placki ziemniaczane to klasyk naszej kuchni, a spory o to, czy lepsze są na słodko, czy na słono stały się już kultowe. Latem warto jednak przygotować to danie z innego warzywa. Placki z kalafiora są zdrowsze, mniej tuczące i mają ciekawy posmak. Jak je przygotować i z czym podawać?

Kalafior to niskokaloryczne warzywo, które wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów. Gotujemy jako jarzynkę, dodajemy do zup i sałatek czy pieczemy z przyprawami. Jeśli znudziły ci się te kombinacje, zrób placki z kalafiora. Są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe.  

Placki z kalafiora alternatywą dla ziemniaczanych

Jeśli kochasz placki ziemniaczane, ale unikasz ich ze względu na dietę, placki kalafiorowe są dla ciebie idealną alternatywą. Zawierają dwa razy mniej kalorii niż placki ziemniaczane, szczególnie jeśli są pieczone w piekarniku lub na małej ilości tłuszczu. Te z ziemniaków mogą mieć od 180 do 220 kcal na 100 g, podczas gdy danie z kalafiora ma od 90 do 120 kcal na 100 g.  

Reklama

Placki z kalafiora, w przeciwieństwie do ziemniaczanych, mają niski indeks glikemiczny, ponieważ zawierają więcej błonnika i mniej węglowodanów. Oznacza to, że ich spożycie nie spowoduje gwałtownego podniesienia cukru we krwi. Jest to istotna dla osób z cukrzycą oraz tych, które są na diecie. Placki z kalafiora zapewnią na długo poczucie sytości i zmniejszą ryzyko napadów głodu.  

Ważnym aspektem jest też zawartość witamin w obu warzywach. W kalafiorze znajdziemy ich więcej: ma witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę K, której w ziemniakach próżno szukać. Wzmacnia ona naczynia krwionośne i układ kostny, poprawia krzepnięcie krwi. Ważne jest również to, że podczas obróbki termicznej poziom witaminy K się nie zmniejsza, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury.  

Jeśli chcesz, by twoje placki chłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia, postaw na kalafiora. Zawiera on mniej skrobi, która nasiąka tłuszczem, a placki z niego udadzą się również podczas przygotowywania na mniejszej ilości oleju. Podczas smażenia jeden placek ziemniaczany potrafi wchłonąć nawet półtorej łyżeczki oleju, podczas gdy placek z kalafiora wciągnie jedynie pół łyżeczki. Różnicę między tymi daniami odnajdziesz też w smaku, kalafior pozostawi w nim swój charakterystyczny posmak. Z tego powodu kalafiorowe placuszki nie nadają się raczej do spożywania na słodko, tak, jak ziemniaczane.  

Placki z kalafiora - przepis 

Przepis na placki z kalafiora ma tę zaletę, że warzywa nie trzeba trzeć, jak to jest w przypadki ziemniaków. Przygotowanie dania zajmie ci około pół godziny.  

Składniki:  

  • kalafior, 
  • jajko,  
  • 1/2 średniej cebuli,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • opcjonalnie: oregano, paprykę. 

Sposób przygotowania: 

Kalafiora umyj i zetrzyj na tarce lub zblenduj, dodaj do niego poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wymieszaj całość, dorzuć jajko i obie mąki. Mieszaj wszystko do połączenia składników, masa nie będzie całkowicie gładka, ale się tym nie przejmuj.  

Ciasto smaż od razu po przygotowaniu, aby nie puściło wody. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i łyżką formuj małe placki. Powinny być mniejsze niż tradycyjne placki ziemniaczane, bo łatwiej się rozpadają. Smaż z obu stron do zarumienienia.

Do ciasta z kalafiora możesz dodać dowolne przyprawy, eksperymentując ze smakiem dania. Może to być oregano czy bazylia w wersji włoskiej, papryka czy chili w wersji ostrej, a w wersji sycącej nawet pokrojona szynka.  

Z czym podawać placki z kalafiora? 

W przypadku placków z kalafiora znika dylemat, czy jeść je na słodko, czy na słono. Z uwagi na specyficzny posmak, tu wchodzi w grę tylko wersja wytrawna. Nie oznacza to jednak mniejszych możliwości. Placki z kalafiora możesz podać ze śmietaną lub jogurtem, posypane szczypiorkiem czy poszatkowaną dymką. Sprawdzi się tu również sos czosnkowy, tzatziki czy inne dipy.  

Jeśli zależy ci na bardziej sycącym daniu, do placków podaj gulasz, leczo, sos grzybowy lub pomidorowy. W wersji lżejszej postaw na sałatkę ze świeżych warzyw: ogórków, pomidorów, cebuli i sałaty. Placki z kalafiora możesz podawać również z hummusem.   

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Seniorzy powinni jeść często. Sałatka poprawi trawienie, odporność i zadba o serce

Babcia zawsze robiła na lato, uwielbialiśmy pić. Nie tylko orzeźwia, ale pomaga na trawienie

Chłopska biedota w dawnej Toskanii zajadała się tą zupą. Jest pożywna i sycąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | warzywa