Obłędna i mięciutka fasolka w sosie. Do świeżego pieczywa lub soczystego mięsa
Fasolka w sosie pomidorowym może być samodzielną przekąską albo dodatkiem do dania głównego. Wychodzi miękka i pełna smaku. Jest bardzo aromatyczna, głównie ze względu na użyte składniki. Warto pamiętać też, że jest dobrym źródłem białka roślinnego.
Ten przepis na fasolkę w sosie pomidorowym pochodzi z kuchni tureckiej, choć wszystkie składniki są nam znane i bliskie. Pieczone pomidory z czosnkiem, natką pietruszki i skórką cytrynową tworzą fantastyczną bazę, pełną aromatycznego smaku. Miękka fasolka w esencjonalnym sosie pomidorowym rozgrzewa i syci tak, że aż trudno powstrzymać się przed dokładką. Kromka świeżego chleba to idealne dopełnienie tej pożywnej i apetycznej potrawy.
Składniki:
- garść natki pietruszki,
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej,
- ok. 600 g świeżych pomidorów o dużej zawartości miąższu,
- łyżka świeżych liści tymianku,
- biała cebula,
- 3-4 ząbki czosnku (łącznie),
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki,
- 2 marchewki,
- 2 puszki białej fasoli (lub ok. 800 g ugotowanej fasoli),
- ok. 350 ml bulionu lub wody,
- sól i czarny pieprz,
- oliwa lub olej.
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W miseczce wymieszaj drobno posiekaną pietruszkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i skórkę z cytryny. Mieszankę możesz rozetrzeć w palcach, aby smaki dobrze się połączyły. Odstaw.
W dużym naczyniu do zapiekania lub na blasze ułóż pomidory i polej je mieszanką oleju lub oliwy (ok. 80 ml) i posiekanego tymianku. Posyp solą i czarnym pieprzem. Wstaw naczynie z pomidorami do pieca i poczekaj, aż ładnie się przypieką (ok. 20-25 minut).
W tym czasie weź duży garnek lub szeroką patelnię i rozgrzej w nim 2 łyżki oleju. Następnie wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz płatki czerwonej papryki i przesmażaj ok. 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj obraną i pokrojoną w małą kostkę marchewkę oraz odsączoną na sicie i wypłukaną pod bieżącą wodą fasolę i zalej bulionem. Doprowadź fasolowy wywar do wrzenia, po czym dopraw solą i pieprzem.
Upieczone pomidory przelej w całości (wraz z powstałym sokiem) do garnka z fasolą. Uprzednio możesz usunąć pomidorowe skórki, jeśli przeszkadzają ci w daniu. Jeśli nie masz pod ręką świeżych pomidorów, użyj pomidorów z puszki. W takim wypadku pomiń proces pieczenia i wlej zawartość puszki bezpośrednio do bulionu z fasolą. Gotuj gulasz na średnim ogniu ok. 25 minut, aby smaki dobrze się połączyły, a marchewka zmiękła. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli i pieprzu. Jeśli lubisz bardziej kremową konsystencję dań, odlej 1-2 chochelki potrawy, zblenduj i ponownie wlej do garnka. Na koniec dodaj kilka listków natki pietruszki lub bazylii i wymieszaj.
Fasolę w sosie pomidorowym podawaj od razu po przygotowaniu. Świetnie smakuje z kromką świeżego chleba lub porcją pieczonego mięsa.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mój autorski przepis na jesienny rosół. Rozgrzewający, aromatyczny i wzmacniający
Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy
To nie bigos ani gulasz. Poznaj przepis na rozgrzewającą kapustę po budapesztańsku