Reklama
Reklama

Obłędne drożdżowe bułeczki z czekoladą. Od razu zrób więcej, każdy domownik będzie chciał dokładkę

Drożdżowe bułeczki z czekoladą to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu ze względu na wyrastanie ciasta drożdżowego, ale przepis jest bardzo prosty. W ten długi weekend zrobię na pewno - ty też spróbuj.

Zbliża się długi weekend, zastanawiam się więc, co przygotować dla mojej rodziny. W końcu kilka dni spędzonych w domu to także okazja do pałaszowania różnych przysmaków. Tym razem postawię na bułeczki z czekoladą. 

Obłędne drożdżowe ciasto w towarzystwie mlecznej i deserowej czekolady to zawsze dobra propozycja. Zjedzą i dzieciaki, i dorośli.

Bułeczki z czekoladą - lista składników

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • 90 g cukru, 
  • 250 ml letniego mleka (36°C), 
  • 500 g mąki tortowej,  
  • 3 jajka, 
  • 80 g płynnego masła. 

Składniki na nadzienie: 

  • 50 g czekolady mlecznej, 
  • 75 g czekolady deserowej, 
  • 50 g płynnego masła. 

Jak zrobić bułeczki z czekoladą?

Rozkrusz do szklanki drożdże. Dodaj łyżkę cukru i wymieszaj. Gdy drożdże zaczną „pracować”, wlej do szklanki połowę mleka. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na około 15 minut. Przykryj bawełnianą ściereczką. 

Wsyp do misy miksera mąkę i resztę cukru. Dodaj 2 jajka i zaczyn drożdżowy. Zmiksuj końcówką hakiem na gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie miksowania cienką strużką dolej do ciasta przestudzone masło. Odstaw ciasto do wyrastania na około godzinę (ciasto powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość). Przykryj miskę bawełnianą ściereczką. 

Gdy ciasto będzie wyrastać, zetrzyj obie czekolady na drobnych oczkach tarki.  

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj wyrośnięte ciasto na dość cienki prostokąt (około 35x45 cm). Posmaruj go równomiernie przestudzonym masłem i posyp czekoladą.  

Pokrój roladę wzdłuż długiego boku na około 8-10 pasków. Każdy zwiń spiralnie, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w kształcie ślimaka. Odłóż blachę na 20 minut w ciepłe miejsce. 

Rozkłóć trzecie jajko i posmaruj nim z wierzchu bułeczki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut – aż bułeczki z czekoladą się zarumienią. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast rosołu i pomidorowej. Hitowa zupa jesienna, każda gospodyni powinna znać przepis

Dla smakoszy to prawdziwy rarytas. Delikatne w smaku, skarbnica żelaza i kolagenu

Placki ziemniaczane z tym dodatkiem zawsze robią furorę. Danie smakuje jak w restauracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe