Od koleżanki z pracy dostałam przepis na masło jabłkowe. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłam
Najczęściej prażymy jabłka i w tej formie zamykamy w słoikach. Nie zawsze jednak jest to konieczne. Jeśli mamy dość mdłych oraz przesłodzonych przetworów z dodatkiem tych owoców, możemy postawić na coś całkiem innego. Od czasu do czasu warto przyrządzić masło jabłkowe, czyli aksamitny krem o lekko pikantnym smaku.
Do tej pory przetwory z jabłek znałam jedynie w mocno słodkiej, delikatnej w smaku wersji. Odkąd moja koleżanka pokazała mi inną recepturę na ich przygotowanie, przyrządzam je tylko w ten sposób. Masło jabłkowe stało się moim ulubionym pomysłem na zamknięcie ich aromatu w słoiku na zimę. Wykonanie jest proste i szybkie, a jabłka praktycznie robią się same.
Jabłka to owoce, które w polskiej kuchni są niezwykle popularne. Można przygotować z nich pyszne ciasto lub upiec je w piekarniku z dodatkiem masła. Kiedy jednak chcemy przygotować z nich zapasy na zimę, zwykle je prażymy. Ten nowy sposób na ich przetworzenie jest jednak całkowicie niestandardowy, a sprawdzi się doskonale w każdej kuchni.
Jabłka odpowiednio długo smażone tworzą gęstą, aksamitną masę, która może przypominać masło. Warto wykorzystać tę właściwość owoców i przygotować z nich gęsty krem, który po ostygnięciu będzie doskonałym smarowidłem. W smaku jest słodki, a dzięki dodatkowi przypraw może stać się pikantny i aromatyczny. Dowiedz się, w jaki sposób możesz go zrobić, aby cieszyć się nim przez cały rok.
Zobacz także: Słoik się nie zassał? Nic straconego, stara metoda gospodyń uratuje przetwory
Składniki:
- 3 kg jabłek,
- 100 g cukru,
- 200 g masła,
- łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Jabłka dokładnie umyj, obierz ze skórki, pozbaw je gniazd nasiennych, a następnie pokrój na małe kawałki. W sporym garnku rozpuść 50 g masła, następnie dorzuć jabłka i dodaj cukier. Całość duś na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Owoce powinny się rozpaść, stworzyć gładką gęstą masę o delikatnie brązowym kolorze, który wynika z karmelizacji cukru i owoców. Pod koniec gotowania dodaj cynamon. Do masy dodaj resztę masła i zmiksuj razem. Przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 12-15 minut.
Jeśli lubisz aromatyczne przetwory, pod koniec gotowania możesz dodać do masy wraz z cynamonem jeszcze inne przyprawy. Jabłka będą doskonale komponować się z zielem angielskim, gałką muszkatołową oraz goździkami. Wystarczy dorzucić do części masła kilka ziarenek lub szczyptę przypraw, aby cieszyć się jego różnymi wersjami.
Masło jabłkowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego masła, szczególnie jeśli lubimy kanapki na słodko. Ma aksamitną strukturę oraz maślaną konsystencję, dzięki której będzie stanowiło doskonały zamiennik.
Można podawać je na kanapkach, stosować jako farsz do naleśników. Jego delikatnie słodki smak sprawia, że idealnie komponuje się z serami oraz mięsem. Możemy również dodać je do jogurtu czy owsianki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?