Odchudzająca sałatka na kolację i nie tylko. Mało kalorii, sporo białka
Fit sałatka z tuńczykiem to świetne połączenie lekkości i pożywności. Kolorowa papryka, słodka kukurydza, oliwki i pomidorki koktajlowe tworzą kolorową bazę. Tuńczyk w sosie własnym zapewnia porcję zdrowego białka, a delikatny sos czosnkowo-cytrynowy dodaje wyrazistości. To zdrowy i szybki posiłek, który syci, smakuje i dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Proste, a jakie smaczne.
Jeśli szukasz dań, które pomogą ci schudnąć, a jednocześnie sprawią, że długo będziesz czuć się najedzony, fit sałatka z tuńczykiem, będzie idealną opcją dla ciebie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, zawiera mnóstwo warzyw, dzięki czemu dostarczy sporo niezbędnych witamin i mikroelementów, oraz białka, który wpływa na sytość posiłku. Takie danie można jeść na lunch, kolację, a nawet przygotować na imprezę, jako zdrowa alternatywa dla majonezowych sałatek.
Sprawdź także: Jedz ze smakiem i zrzucaj zbędne kilogramy. Ta zupa działa cuda
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- ok. 50 g mini kukurydzy konserwowej,
- ok. 80 g ziaren kukurydzy z puszki,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 100 g zielonych oliwek,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i czarny pieprz.
W tej sałatce z łatwością przemycisz produkty, które już jakiś czas zalagają w twojej lodówce. Możesz dorzucić do niej zielonego ogórka, ulubioną sałatę, czy suszone pomidory. Świetnie pasować będzie tu także ser, np. mozzarella lub feta.
Tuńczyka przełóż z puszki na sito i zostaw do odsączenia. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i błonek, po czym pokrój w paski lub kostkę. Zielone oliwki i pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki. Kukurydzę odsącz na sicie z zalewy. Wszystkie składniki umieść w misce.
W oddzielnym naczyniu umieść oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sok z cytryny i wszystko energicznie wymieszaj. Sałatkę dopraw solą i czarnym pieprzem, polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Fit sałatkę z tuńczykiem podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie jak z restauracji, jajka zapiekane w awokado. Zrób, kiedy masz więcej czasu
Zimowa przekąska do barszczu i nie tylko. Pyszne paszteciki drożdżowe z wyrazistym nadzieniem
Migdałowy biszkopt i delikatny, waniliowy krem. Na weekend zrób ciasto Dobra Wróżka