Reklama
Reklama

Odkryj tajemnicę Białej damy. Ciasto inspirowane słynnym duchem

Biała dama, dostojna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeśli brzmi to, jak wypiek dla ciebie, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Tym bardziej że jest naprawdę prosta do przygotowania, a efektowna do serwowania. Odkryj, jak zrobić deser nawiązujący nazwą do słynnego ducha.

Biała dama to określenie ducha krążącego po zamkach czy opuszczonych domach. Historie o białych damach podszyte są zawsze nutką grozy i niepokoju. Tymczasem ciasto o tej samej nazwie powinno kojarzyć się tylko z tym, co miłe i smaczne. Sprawdź dlaczego.

Słynna biała dama

Jeśli lubisz dreszczyk emocji, to z pewnością słyszałeś już kiedyś legendy o białej damie. Wiele zamków lub starych dworów posiada swoją, błąkającą się po murach czy korytarzach. To duch kobiety w białym stroju. Biała dama najczęściej pochodziła z prestiżowego rodu i zginęła śmiercią tragiczną. Nosi biel na znak żałoby lub swojej niewinności. 

Najsłynniejsza polska zjawa określana tym mianem to duch Teofili Działyńskiej z zamku w Kórniku. Według legend tuż przed północą ożywa osiemnastowieczny portret kobiety, która w pięknej białej sukni schodzi z obrazu i udaje się na taras. O północy spotyka się tam z rycerzem na czarnym koniu i do świtu krąży z nim po pałacowym ogrodzie, by nad ranem powrócić do ram portertu.

Ciasto Biała dama - przepis

Jedyne, co wspólnego z duchem może mieć ciasto Biała dama, to to, że faktycznie jest lekkie jak piórko i prezentuje się niezwykle elegancko. Poza tym, gdy raz spróbujesz deseru, przyjemne wspomnienia mogą cię zaskakująco często nawiedzać. Koniec żartów, czas przygotować pyszne ciasto. Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 
  • 800 ml mleka 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 5 łyżek cukru pudru + odrobina do posypania 
  • łyżeczka cukru z wanilią 
  • 200 g masła 
  • 400 g śmietanki 30% 
  • 200 g mascarpone 
  • 20 g cukru 

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozłóż na płasko na blaszce do pieczenia. Nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Odstaw do wystudzenia. 

Masło wyciągnij z lodówki. Do szklanki mleka wsyp zawartość dwóch budyniów, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie zamieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj w małym garnku. Zmniejsz wtedy moc palnika do minimum i wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem. Mieszaj energicznie, tak długo aż masa będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Cały czas podgrzewaj. Wystarczy kilka minut. Odstaw z ognia i wystudź. 

Miękkie masło umieść w misie i miksuj, aż powstanie puszysta masa. Teraz dodawaj ostudzony budyń, łyżka po łyżce. Ubijaj, aż zrobi się gładki krem. 

Mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier zmiksuj, aby powstała gęsta masa śmietanowa. 

Na pierwszy blat ciasta wyłóż najpierw krem budyniowy, a potem masę śmietanową. Przykryj drugim blatem ciasta francuskiego. Wstaw do lodówki, aby biała dama się schłodziła. Posyp na koniec cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku

Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty