Reklama
Reklama

Odkryj tajemnicę Białej damy. Ciasto inspirowane słynnym duchem

Biała dama, dostojna, delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeśli brzmi to, jak wypiek dla ciebie, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Tym bardziej że jest naprawdę prosta do przygotowania, a efektowna do serwowania. Odkryj, jak zrobić deser nawiązujący nazwą do słynnego ducha.

Biała dama to określenie ducha krążącego po zamkach czy opuszczonych domach. Historie o białych damach podszyte są zawsze nutką grozy i niepokoju. Tymczasem ciasto o tej samej nazwie powinno kojarzyć się tylko z tym, co miłe i smaczne. Sprawdź dlaczego.

Słynna biała dama

Jeśli lubisz dreszczyk emocji, to z pewnością słyszałeś już kiedyś legendy o białej damie. Wiele zamków lub starych dworów posiada swoją, błąkającą się po murach czy korytarzach. To duch kobiety w białym stroju. Biała dama najczęściej pochodziła z prestiżowego rodu i zginęła śmiercią tragiczną. Nosi biel na znak żałoby lub swojej niewinności. 

Reklama

Najsłynniejsza polska zjawa określana tym mianem to duch Teofili Działyńskiej z zamku w Kórniku. Według legend tuż przed północą ożywa osiemnastowieczny portret kobiety, która w pięknej białej sukni schodzi z obrazu i udaje się na taras. O północy spotyka się tam z rycerzem na czarnym koniu i do świtu krąży z nim po pałacowym ogrodzie, by nad ranem powrócić do ram portertu.

Ciasto Biała dama - przepis

Jedyne, co wspólnego z duchem może mieć ciasto Biała dama, to to, że faktycznie jest lekkie jak piórko i prezentuje się niezwykle elegancko. Poza tym, gdy raz spróbujesz deseru, przyjemne wspomnienia mogą cię zaskakująco często nawiedzać. Koniec żartów, czas przygotować pyszne ciasto. Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 
  • 800 ml mleka 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 5 łyżek cukru pudru + odrobina do posypania 
  • łyżeczka cukru z wanilią 
  • 200 g masła 
  • 400 g śmietanki 30% 
  • 200 g mascarpone 
  • 20 g cukru 

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozłóż na płasko na blaszce do pieczenia. Nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto powinno się zarumienić. Odstaw do wystudzenia. 

Masło wyciągnij z lodówki. Do szklanki mleka wsyp zawartość dwóch budyniów, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie zamieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj w małym garnku. Zmniejsz wtedy moc palnika do minimum i wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem. Mieszaj energicznie, tak długo aż masa będzie miała gładką konsystencję bez grudek. Cały czas podgrzewaj. Wystarczy kilka minut. Odstaw z ognia i wystudź. 

Miękkie masło umieść w misie i miksuj, aż powstanie puszysta masa. Teraz dodawaj ostudzony budyń, łyżka po łyżce. Ubijaj, aż zrobi się gładki krem. 

Mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier zmiksuj, aby powstała gęsta masa śmietanowa. 

Na pierwszy blat ciasta wyłóż najpierw krem budyniowy, a potem masę śmietanową. Przykryj drugim blatem ciasta francuskiego. Wstaw do lodówki, aby biała dama się schłodziła. Posyp na koniec cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty