Reklama
Reklama

Odstawiłam masło i przeszłam na tę pastę. Nie podjadam i widzę efekty w talii

Kanapki to jedna z najpopularniejszych propozycji na śniadanie czy kolację. Podstawą polskiej wersji tego dania jest chleb posmarowany masłem, jednak to tłuste smarowidło nie jest najzdrowszym wyborem. Ja ostatnio swoje kanapki smaruję tą pastą. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo smaczna i zdrowa.

Pasta z awokado na kanapkach to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Takie smarowidło, skutecznie zastąpi popularne masło. Jest zdecydowanie zdrowsze od śmietanowego wyrobu i nada wyjątkowego smaku śniadaniu. Odkąd ją jem, zauważyłam, że zgubiłam boczki i lepiej się czuję.

Zamiast masła użyj awokado. To moc korzyści dla zdrowia

Awokado uważane jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Jego spożycie dostarcza do organizmu pełno witamin, minerałów i związków, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Uzupełni on: potas, fosfor, żelazo, miedź, magnez oraz witaminy takie jak: A, C, E, K, oraz witaminy z grupy B. Do tego jest bogate w niezbędne kwasy omega-3 i omega-6.

Awokado to owoc, który nie posiada cholesterolu. Dzięki temu oraz dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych spożywanie tego owocu może pomóc w utrzymaniu poziomu cholesterolu w normie. Tym samym będzie dobrze oddziaływać na układ krążenia. Zmniejszy ryzyko wystąpienia m.in. miażdżycy, udaru czy zawału serca.

Ponadto awokado zapobiega występowaniu stanów zapalnych. Ochroni organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. W efekcie regularne spożywanie owocu będzie przeciwdziałać powstawaniu komórek nowotworowych.

Dodatkowo awokado jest bogate w błonnik, które unormuje poziom glikemii po posiłku. Zapobiegnie spadkom i wzrostom glukozy. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, wynoszącym 40, dzięki czemu będzie bezpieczny dla cukrzyków, a nawet im zalecany.

Z tego samego powodu sprawdzi się na diecie odchudzającej. Owoc nasyci na długie godziny. Zmniejszy głód i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.

To idealne smarowidło do kanapek. Z nim zgubiłam boczki

Kanapki, zamiast masłem warto posmarować tą pastą z awokado. Przygotowuje ją regularnie, a moje śniadania przestały być nudne i monotonne. Są za to o wiele bardziej syte i zdrowsze. Co więcej, dzięki tej paście przestałam podjadać, udało mi się zgubić zbędne boczki, a moja talia jest o wiele węższa.

Do przygotowania pasty do kanapek z awokado potrzebujesz:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g serka wiejskiego
  • kilka zielonych oliwek
  • sok z cytryny
  • czosnek granulowany
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku.

Obrane awokado, oliwki, serek wiejski i bazylię umieść w misie blendera. Dodaj odrobinę soku z cytryny, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym tak, jak lubisz. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli nie masz blendera, wszystkie składniki możesz dokładnie rozgnieść widelcem.

Tak przygotowaną pastą możesz smarować kanapki, tosty, możesz też jeść ją z krakersami lub nachosami. Przechowuj ją w lodówce do kilku dni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dietetyczne gotowanie | kanapki | awokado