Omlet na bogato. Zrób, gdy nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację
Omlet na bogato to idealna propozycja na śniadanie czy też kolację, którą przyrządzisz w 15 minut. Całość jest bogata w białko, składniki odżywcze i witaminy, stanowiąc zbilansowany posiłek dostarczający energii na cały dzień. Pięknie się też prezentuje na talerzu, wzbudzając zachwyt wszystkich domowników. Jeśli klasyczne jajka już ci się znudziły, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Omlet na bogato to idealny sposób na treściwe śniadanie, które daje energię na cały poranek. Z kolei zjedzony wieczorem sprawi, że nie będziesz mieć ochoty na nocne podjadanie. Sekret dobrego omleta tkwi w dobrze napowietrzonych jajkach. Co to oznacza? Warto je dokładnie roztrzepać, aby dodać im powietrza i sprawić, że wyjdą naprawdę puszyste. Trzeba je potem usmażyć na średnim ogniu i najlepiej pod przykryciem. Dzięki temu omlet będzie pulchny i miękki. Można go wzbogacić ulubionymi dodatkami, jak ser, warzywa, szynka czy zioła. To danie, które robi się błyskawicznie, smakuje pysznie w takiej wytrawnej wersji.
Składniki:
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 5-6 pomidorków koktajlowych,
- 1/2 małej cebuli,
- średnia pieczarka,
- 2 plasterki cukinii,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżka masła.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do podania,
- szczypiorek do podania.
Sposób wykonania:
1. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarkę pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki, w zależności od wielkości.
2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją do lekkiego zeszklenia przez 1-2 minuty, a następnie dodaj pieczarki. Podsmażaj wszystko razem do odparowania nadmiaru płynu. Przełóż składniki do osobnej miseczki, pozostawiając maksymalnie dużo tłuszczu na patelni.
3. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a paprykę drobno posiekaj.
4. W osobnej miseczce mocno roztrzep jajka widelcem z dodatkiem soli i pieprzu. Masa powinna być mocno pienista.
5. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię z rozgrzanym masłem i równomiernie ją rozprowadź. Gdy zacznie tężeć, ale nadal będzie na wierzchu nieco surowa, dodaj wszystkie warzywa.
6. Za pomocą szpatułki poluzuj brzegi i przykryj go pokrywką. Smaż ją przez 1-2 minuty.
7. Omlet na bogato przełóż na duży talerz. Podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu, posypany siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Japoński serniczek z 3 składników. Obłędnie czekoladowy i puszysty jak obłoczek
Wigilijne danie z XVII wieku. Mało kto pamięta i robi, a jest bardzo smaczne
Wilgotny i pachnący piernik Magdy Gessler. Od razu do jedzenia, rozpływa się w ustach