Orzechowe ciasto Bąbelek. Przepis dla dbających o zdrowie
Ciasto Bąbelek jest najbardziej czekoladowo-orzechowym wypiekiem, jaki kiedykolwiek zjesz. Z pewnością nie jest polecane osobom o wrażliwych zębach, bo wręcz ugina się pod ciężarem dużych kawałków orzechów. Przekonaj się, jak prosto można przygotować deser.
Choć słowo bąbelek kojarzy się dziś głównie z określeniem małego dziecka, to zapewniamy, że wypiek przeznaczony jest zarówno dla młodszych, jak i starszych osób. Po brzegi wypełniają go zdrowe orzechy, dlatego muszą na niego uważać osoby z alergią czy przeciwskazaniami lub słabym uzębieniem. Wszyscy pozostali mogą się nim zajadać bez obaw.
Przepis na ciasto Bąbelek wcale nie wymaga wiele wysiłku. Zacznij od przygotowania czekoladowego ciasta na bazie kakao, kawy i orzechów. Wierzch deseru zwieńczy delikatny krem, zrobiony zaledwie z dwóch łatwo dostępnych składników. Ciasto wychodzi bardzo eleganckie, więc może posłużyć nawet za tort dla solenizanta.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- ok. 150 ml oleju
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL
- 50 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
- 150 g orzechów włoskich
Krem:
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 ml śmietanki 36%
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto: w średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, kawę i sól. Odstaw na bok. W dużej misce umieść miękkie masło i ubijaj je przez kilka minut do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym. Następnie wlej mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystko przez ok. 15 sekund. Dodaj połowę mieszanki mąki i wymieszaj tylko do połączenia składników. Wsyp pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj. Orzechy włoskie rozbij na mniejsze fragmenty za pomocą tłuczka. Dodaj je do masy i delikatnie wmieszaj szpatułką.
Upiecz ciasto: blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę z orzeszkami i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca, a po 10 minutach przełóż je do całkowitego ostudzenia na kratkę.
Przygotuj krem: czekoladę połam i umieść w żaroodpornej misce. Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury 50-60 st. Celsjusza - powinna zacząć parować, ale nie może się zagotować. Ciepłą śmietankę wlej do czekolady i odstaw na 2 minuty. Delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie odstaw na 30 minut. Włóż śmietankę do zamrażalnika na ok. 15-20 minut, by mocno się schłodziła. Ubij ją mikserem do uzyskania kremowej konsystencji.
Złóż ciasto: za pomocą rękawa cukierniczego udekoruj wierzch ciasta Bąbelek ozdobnymi kształtami.
Nazwa orzechów włoskich pochodzi od kraju, z którego bakalie przywędrowały do Polski. W 1218 roku zakonnik Jacek Odrowąż przywiózł je z Włoch. Jednak już znacznie wcześniej, bo w starożytnej Grecji czy Rzymie, były one uznawane za pożywienie bogów.
Dziś wiadomo, że regularne spożywanie orzechów włoskich poprawia przede wszystkim funkcjonowanie układu nerwowego. Wysoki poziom zdrowych tłuszczów, w szczególności kwasów omega-3, dba o prawidłową pracę mózgu i łagodzi stany zapalne w organizmie. Orzechy włoskie to źródło antyoksydantów, m.in. wspierających zdrowie serca, działających przeciwnowotworowo i opóźniających starzenie się komórek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem