-->
Reklama
Reklama

Owocowy deser do góry nogami. Przepis na odwracane ciasto z owocami

Ciasta z owocami można zrobić na wiele sposobów. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak przygotować je w wersji odwróconej. Taki deser przygotowuje się bardzo łatwo, a jego smak na pewno podbije kubki smakowe całej twojej rodziny. Odwracane ciasto z owocami jest wilgotne, słodkie i po prostu rozpływa się w ustach. Goście na pewno będą pytać o przepis.

Przygotowywałeś kiedyś ciasto do góry nogami? Jeśli nie, czas spróbować swoich sił w realizacji tego przepisu. Odwracane ciasto z owocami jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego efektownie prezentuje się na stole. Zrób je w wersji z pysznymi brzoskwiniami w syropie, które świetnie komponują się z ucieranym ciastem o waniliowym posmaku. Taki deser zasmakuje zarówno małym, jak i dużym łasuchom. 

Sprawdź także: Goście będą zdziwieni, z czego jest to ciasto. Wychodzi puszyste i bardzo smaczne

Reklama

Przepis na odwracane ciasto z owocami

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 120 g mąki pszennej, 
  • 80 g cukru, 
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 70 g masła roztopionego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,
  • 3 duże brzoskwinie, 
  • 50 g cukru brązowego, 
  • 3-4 łyżki wody.

Jak zrobić odwracane ciasto z owocami? 

Jajka ubij z cukrami i odrobiną soli przez kilka minut. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec wlej roztopione masło. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. 

Na suchej patelni podgrzej cukier, a potem dolej odrobinę wody. Nie mieszaj, poczekaj, aż się skarmelizuje. W tym czasie umyj brzoskwinie i podziel je na plasterki. Wyłóż je na tortownicy z papierem do pieczenia. Polej całość powstałym brązowym płynem.  

Teraz wylej na tortownicę masę na ciasto. Włóż odwracane ciasto z owocami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Wyciągnij tortownicę, a po 10 minutach poluzuj brzegi z pomocą noża i obróć ostrożnie ciasto. Pozostaw do wystudzenia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zalewam gruszki masą budyniową. Szybkie ciasto na jesienne chłody

Kawa z aromatycznym dodatkiem stopuje apetyt. Wystarczy szczypta, by minął ból głowy i stres

Proste ciasto do kawy i herbaty. Żabie Oczko skrywa waniliową rozkosz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta