Reklama
Reklama

Pączki wypełnione najlepszym wytrawnym nadzieniem. To będzie rarytas na wigilijnym stole

Wydawało ci się, że pączki kojarzą się jedynie z Tłustym Czwartkiem? Mamy propozycję, która cię zaskoczy i sprawi, że zmienisz zdanie. Jednocześnie także zachwyci ciebie i twoich świątecznych gości. Wigilijne pączki będą prawdziwym hitem wśród tradycyjnych dwunastu potraw.

Pączki nie tylko na Tłusty Czwartek - spróbuj raz, a będziesz robić częściej

Pączki to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób. W tych jednak nie znajdziesz typowego nadzienia: dżemu czy słodkich kremów. Nie są także obsypane cukrem pudrem czy oblane lukrem, z pewnością więc nie będą więc spełniały funkcji deseru. Nasza propozycja jest inna – w tym roku przygotuj pączki z wytrawnym nadzieniem. 

Farsz wykonany z grzybów i kapusty jest niezwykle aromatyczny i sycący, idealny na zbliżającą się wigilijną kolację. Jeśli przygotujesz wigilijne pączki raz, z pewnością zagoszczą na twoim świątecznym stole na stałe.

Wigilijne pączki - przepis

 Składniki na ciasto: 

  • 1 kg mąki,
  • 0,5 ugotowanych ziemniaków,
  • 15 dag drożdży,
  • 0, 5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki masła, 
  • 4 mniejsze lub 5 większych jajek, 
  • 1/3 szklanki mleka,
  • szczypta soli, 
  • kieliszek spirytusu (opcjonalnie). 

Składniki na nadzienie: 

  • 4 łyżki grzybów suszonych,
  • 40 dag kapusty kiszonej,
  • 1.5 łyżeczki kminku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego. 

Sposób wykonania: 

Zacznij od ugotowania ziemniaków, następnie przepuść je przez praskę. 

Kolejny krok to przygotowanie rozczynu: wymieszaj drożdże z dodatkiem łyżki cukru, dodaj do tego mąkę i mleko, wszystko razem wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. 

Następnie ubij jajka z resztą cukru – powstanie kogel-mogel. Kiedy rozczyn wyrośnie, połącz go z ziemniakami oraz mąką. Dodaj sól, kogel-mogel, a także spirytus (opcjonalnie) i zacznij wyrabiać ciasto. Stopione masło dodaj na końcu i ponownie wyrób. Odłóż ciasto do wyrośnięcia.

Teraz nadszedł moment na przygotowanie nadzienia. Sięgnij po namoczone wcześniej na noc w 1 szklance wody grzyby. W dniu przygotowywania pączków gotuj je około 25-30 minut. Kapustę odciśnij z soku, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Dodaj kminek i liście laurowe. Dodaj do kapusty szklankę wody i postaw na ogniu – nie zapominaj o uzupełnianiu stanu wody. Duś około 50 minut. Po tym czasie do kapusty dodaj grzyby. Całość duś jeszcze około 25 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. 

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość (na oko dwukrotnie), zacznij formować pączki, napełniać je nadzieniem i smażyć. 

Źródło: Terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ma aż siedem dodatków, które nie tylko poprawiają smak potrawy

Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem

INTERIA.PL