Pączki wypełnione najlepszym wytrawnym nadzieniem. To będzie rarytas na wigilijnym stole
Wydawało ci się, że pączki kojarzą się jedynie z Tłustym Czwartkiem? Mamy propozycję, która cię zaskoczy i sprawi, że zmienisz zdanie. Jednocześnie także zachwyci ciebie i twoich świątecznych gości. Wigilijne pączki będą prawdziwym hitem wśród tradycyjnych dwunastu potraw.
Pączki to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób. W tych jednak nie znajdziesz typowego nadzienia: dżemu czy słodkich kremów. Nie są także obsypane cukrem pudrem czy oblane lukrem, z pewnością więc nie będą więc spełniały funkcji deseru. Nasza propozycja jest inna – w tym roku przygotuj pączki z wytrawnym nadzieniem.
Farsz wykonany z grzybów i kapusty jest niezwykle aromatyczny i sycący, idealny na zbliżającą się wigilijną kolację. Jeśli przygotujesz wigilijne pączki raz, z pewnością zagoszczą na twoim świątecznym stole na stałe.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 0,5 ugotowanych ziemniaków,
- 15 dag drożdży,
- 0, 5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki masła,
- 4 mniejsze lub 5 większych jajek,
- 1/3 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- kieliszek spirytusu (opcjonalnie).
Składniki na nadzienie:
- 4 łyżki grzybów suszonych,
- 40 dag kapusty kiszonej,
- 1.5 łyżeczki kminku,
- 2 liście laurowe,
- 1,5 łyżeczki octu balsamicznego.
Sposób wykonania:
Zacznij od ugotowania ziemniaków, następnie przepuść je przez praskę.
Kolejny krok to przygotowanie rozczynu: wymieszaj drożdże z dodatkiem łyżki cukru, dodaj do tego mąkę i mleko, wszystko razem wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Następnie ubij jajka z resztą cukru – powstanie kogel-mogel. Kiedy rozczyn wyrośnie, połącz go z ziemniakami oraz mąką. Dodaj sól, kogel-mogel, a także spirytus (opcjonalnie) i zacznij wyrabiać ciasto. Stopione masło dodaj na końcu i ponownie wyrób. Odłóż ciasto do wyrośnięcia.
Teraz nadszedł moment na przygotowanie nadzienia. Sięgnij po namoczone wcześniej na noc w 1 szklance wody grzyby. W dniu przygotowywania pączków gotuj je około 25-30 minut. Kapustę odciśnij z soku, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Dodaj kminek i liście laurowe. Dodaj do kapusty szklankę wody i postaw na ogniu – nie zapominaj o uzupełnianiu stanu wody. Duś około 50 minut. Po tym czasie do kapusty dodaj grzyby. Całość duś jeszcze około 25 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz octem balsamicznym.
Kiedy ciasto powiększy swoją objętość (na oko dwukrotnie), zacznij formować pączki, napełniać je nadzieniem i smażyć.
Źródło: Terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ma aż siedem dodatków, które nie tylko poprawiają smak potrawy
Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie
Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem