Reklama
Reklama

Pasta na kanapki z cukinii. Jeden dodatek zmienia cały smak, można jeść łyżkami

Kanapki to posiłek, który pojawia się w codziennym jadłospisie większości z nas. Dlatego warto przygotować je ze składników, które będą nie tylko smaczne, ale i dostarczą ci cennych wartości odżywczych. Zamiast masła, czy margaryny, wybierz zdrowsze smarowidło. Dziś podpowiemy ci, jak przygotować pastę na kanapki z cukinii i boczku.


Domowe pasty kanapkowe to doskonały sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety. Ich smak może cię pozytywnie zaskoczyć, wystarczy dorzucić kilka przypraw oraz dodatków. Takie smarowidło możesz wykorzystać nie tylko do pieczywa, świetnie sprawdzi się do również do wrapów, oraz dip do surowych warzyw, marchewki, papryki, ogórka, czy selera naciowego - będzie to świetna opcja na drugie śniadanie lub pomysł na przekąskę do wieczornego seansu filmowego.

Sprawdź także: Zapiekanka do pracy na obiad. Pachnie i smakuje obłędnie, wszyscy pytają, co jem

Smarowidło do chleba cukinii

Sezon na cukinię trwa, wiele osób z pewnością ma jeszcze kilka sztuk w swoich ogrodach. Jeśli nie, warto podczas zakupów zajrzeć na dział z warzywami, obecnie w wielu sklepach cukinię można kupić w promocyjnej cenie. Świetnie sprawdza się w przeróżnych daniach, takich jak placki, zupy, czy frytki, dziś podpowiemy ci, jak zrobić smarowidło do chleba z cukinii.  

Cukinia jest źródłem witaminy A, która wspiera zdrowie oczu, czy witaminy C, która wspiera odporność. Ponadto, zawarty w niej potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego można pałaszować je bez większych ograniczeń, nawet na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie doskonałym wyborem dla cukrzyków, oraz osób z insulinoopornością. Wykazuje również właściwości alkalizujące, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Co więcej, spora ilość błonnika pokarmowego, w niej obecna, doskonale wpływa na trawienie, wspiera pracę jelita, wpływa na sytość po posiłku, a także pomaga stabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ma także właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe.

W paście kanapkowej znajdą się także marchewka, pomidor, czosnek i cebula. Taka kompozycja składników jedzona regularnie, korzystnie wpłynie na odporność organizmu, pozwoli zadbać o układ sercowo-naczyniowy, pomoże chronić oczy przed chorobami, a także wesprze kondycję skóry i włosów. Zadziała przeciwnowotworowo oraz pomoże zmniejszyć stany zapalne w organizmie.

Pasta na kanapki z cukinii i boczku - przepis

Do przygotowania pasty na kanapki z cukinii i boczku, będziesz potrzebować:

  • 1 dużą cukinię,  
  • 1 marchew,
  • 1 pomidor,
  • 1 cebulę,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 g wędzonego surowego boczku,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy.

Zacznij od umycia warzyw. Marchewkę obierz. Jeśli cukinia jest duża, wydrąż z niej pestki. Zetrzyj marchew i cukinię na tarce, cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidora pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na złoty kolor cebulę, po chwili dodaj czosnek. Kiedy się zarumienią dorzuć marchew i cukinię, smaż przez kilka minut, aż zmniejszą objętość. Na koniec dodaj pomidora, kurkumę, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj, aż woda odparuje. Tak przygotowane warzywa przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

Na patelni podsmaż posiekany boczek, aż będzie chrupiący. Przestygnięte warzywa zmiksuj blenderem, dodaj serek kanapkowy, ponownie zmiksuj. Do masy dodaj boczek oraz posiekaną natkę pietruszki, wszystko wymieszaj, przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce przez kilka dni.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

INTERIA.PL