Zapiekanka do pracy na obiad. Pachnie i smakuje obłędnie, wszyscy pytają, co jem
Zwykłe kanapki na drugie śniadanie czy obiad w pracy już mi się znudziły. Od pewnego czasu zaczęłam sobie robić na wynos większe dania, a to jest zdecydowanie moim ulubionym. Ta zapiekanka skradła nie tylko moje serce, ale też moich współpracowników. Wszyscy chcą wiedzieć, co tak pięknie pachnie i pytają o przepis.
Nie zawsze mamy okazję wrócić z pracy na obiad do domu. Wówczas warto zjeść pełnowartościowy i zdrowy posiłek jeszcze w miejscu pracy. Aby nie wydawać fortuny na zamawianie jedzenia, lepiej je przygotować samemu i zabrać na wynos.
Sprawdź także: Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku
Idealny obiad do pracy powinien spełniać kilka warunków. Przede wszystkim posiłek musi być pełnowartościowy. Warto, aby znalazły się w nim cenne białka, węglowodany i zdrowe tłuszcze. Do tego ważny jest dodatek warzyw lub owoców. W ten sposób jedzenie pozwoli nam nie tylko zaspokoić głód, ale również nabrać sił do dalszej pracy.
Obiad do pracy powinien być też dostosowany do warunków, w jakich będziemy go jeść. Należy zorientować się, czy w miejscu pracy mamy gdzie podgrzać jedzenie. Jeśli nie, przygotowana potrawa powinna być możliwa do zjedzenia na zimno.
Ostatnim warunkiem jest wygoda. Obiad do pracy powinien być po prostu komfortowy i wygodny do jedzenia. Nie przygotowujmy więc potrawy, która wymaga rozstawienia kilku talerzy i pełnej gamy sztućców. Najlepiej, aby zmieścił się on w jednym pojemniku, z którego będziemy jeść.
Niedawno zaczęłam robić na obiad do pracy tę zapiekankę. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że stanie się ona moim ulubionym lunchem na wynos. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Gdy tylko otwieram pojemnik, ulatnia się taki zapach, że każdy pyta co dzisiaj jem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki przyprawy do shoarmy
- 500 g mielonego indyka
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 1,5 szklanki bulionu
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 250 g mozzarelli
- sok z 1 cytryny
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz do smaku.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę posiekaj razem z czosnkiem na drobno i podsmaż je na ciepłym tłuszczu. Do nich dosyp przyprawę do shoarmy i całość smaż przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj mielonego indyka i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Mięso smaż, rozdrabiając je łyżką. Gdy przestanie być różowe, dodaj pomidory i bulion.
Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niego wcześniej ugotowany ryż i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie mięso z sosem przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż plastry mozzarelli. Zapiekankę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 25-30 minut, czyli do momentu aż mozzarella rozpuści się i delikatnie przyrumieni.
Upieczoną zapiekankę do pracy podawaj obsypaną posiekaną pietruszką i skropioną sokiem z cytryny. Gdy przestygnie, zapakuj ją do pojemnika na wynos.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie
Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły