Najlepsze pieczone ziemniaczki. Prosty trik sprawia, że są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
Chrupiące pieczone ziemniaczki możesz przygotować bez użycia dużej ilości oleju. Wystarczy je podgotować i zamarynować. Na końcu warto posypać je jeszcze posypką z suszonych pomidorów i natki pietruszki, aby nabrały znacznie więcej smaku. Przekonaj się, jak prosto je zrobić.
Chrupiące pieczone ziemniaczki to efekt kilku prostych trików. Ważne jest krótkie, wstępne gotowanie - ok. 10 minut w osolonej wodzie. Właśnie wtedy skrobia w ziemniaku zaczyna pęcznieć, a jego zewnętrzna warstwa staje się miękka. Część skrobi osiada na wierzchu bulwy, a po upieczeniu zamienia w złocistą, chrupiącą skorupkę. Podgotowane ziemniaki potrzebują też mniej czasu w piekarniku, a jednocześnie nie wysychają w środku podczas pieczenia.
Dobrze działa też marynowanie - po odcedzeniu wystarczy wymieszać je z olejem lub oliwą z dodatkiem przypraw i skrobi ziemniaczanej, która jeszcze dodatkowo wzmocni efekt chrupkości (utworzy panierkę). Pamiętaj też, żeby rozłożyć ziemniaki w jednej warstwie na blaszce, żeby równo się zarumieniły. Upiecz w mocno rozgrzanym piekarniku (200-220 stopni Celsjusza; w połowie możesz je obrócić). Po około 40 minutach będą idealnie złote.
Składniki:
- 500 g ziemniaków średniej wielkości,
- łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku.
Marynata:
- 3-4 łyżki oliwy,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki papryki wędzonej mielonej,
- sól i pieprz.
Posypka do podania:
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
- pół łyżeczki pomidorów w proszku.
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na łódeczki. Wrzuć je do garnka, zalej wodą. Wsyp sól i dodaj 2 ząbki czosnku. Gotuj około 10 minut, dobrze odcedź.
2. W tym czasie zrób marynatę. Połącz wszystkie składniki.
3. Łódeczki wrzuć do marynaty i dokładnie je obtocz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jedna warstwa, równomiernie). Dopraw solą i pieprzem.
4. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 40 minut (w połowie obróć), aż zrobią się rumiane. Przełóż je na talerz i posyp natką pietruszki oraz pomidorami suszonymi w proszku. Podawaj gorące i chrupiące. Ewentualnie posyp solą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie ma świąt bez śledzika pod pierzynką. Ten przepis zrobi wrażenie nawet na wybrednej ciotce
Przysmak kuchni bliskowschodniej. Moc białka i witamin w wersji na ciepło
Jeśli nie lubisz piec, na święta zrób to ciasto. Przepis na piernikowiec bez pieczenia