Reklama
Reklama

Pierwszy raz zrobiłam w tamtym roku. Ogórki z tym soczystym owocem wychodzą petarda

Ananas to kontrowersyjny owoc, który ma tyle samo fanów, co przeciwników. Jego słodki smak oraz specyficzny aromat sprawia, że wiele osób dodaje go do słonych potraw, aby przełamać ich smak. Ten przepis na ogórki wykorzystuje właśnie tę zasadę. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować słoiczki na zimę z oryginalną sałatką. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję.

Sezon ogórkowy w pełni. Warto wykorzystać ten moment, aby przygotować przetwory na zimę. Poznaj nowy przepis, który idealnie sprawdzi się do słoików.

Pyszne i oryginalne ogórki na zimę. Wystarczy, że dodasz do nich owoc

Sałatki z ogórków to niezwykle praktyczny sposób na zamknięcie pysznego smaku warzyw na zimę. Właśnie teraz jest najlepszy moment, aby je przygotować. Jest wiele sposobów, dzięki którym przygotujemy przetwory na chłodniejszy okres w roku. Ten przepis jest jednak wyjątkowy.

Sałatka z ogórków z ananasem może zaskakiwać. Warto jednak dać jej szansę, bo jej smak jest naprawdę uzależniający. Połączenie delikatnych ogórków, słodkiego ananasa oraz pikantnej, octowej zalewy jest idealnie zbalansowane, przez co sałatka zasmakuje praktycznie każdemu. Po zalaniu warzyw zalewą wystarczy zamknąć je w wyparzonych słoikach i krótko pasteryzować. Dzięki temu uzyskamy szybko i prosto kilka lub kilkanaście słoiczków na zimę.

Sałatka z ogórków i ananasa jest nie tylko pyszna i prosta do zrobienia, ale również uniwersalna. Dzięki prostej zalewie octowej pasuje do wszystkiego. Można podawać ją jako dodatek do obiadu, przekąska na grilla, a nawet dodatek do kanapek i tostów. Jej słodko-ostry smak podkreśli aromat praktycznie każdej potrawy.

Zobacz także: Strzelczyk nie robi już tylko ogórków. Jego popisowe przetwory to małosolne pomidory

Ogórki z ananasem. Przepis

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 puszki ananasa w zalewie,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli.

Zacznij od przygotowania warzyw. Umyte i wymoczone ogórki pokrój w plastry, ananasa odsącz z zalewy i pokrój w większą kostkę, cebulę pokrój w piórka. Wszystkie warzywa razem wymieszaj.

W garnku przygotuj zalewę. Wlej syrop, który pozostał po ananasie, dodaj ocet, sól oraz rozdrobnione ząbki czosnku. Całość zagotuj. Gorącym płynem zalej przygotowane wcześniej warzywa. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej trzy godziny.

Wyparz słoiki i przełóż do nich sałatkę, zalej zalewą i porządnie zakręć. Tak przygotowane słoiki pasteryzuj w piekarniku lub garnku wyłożonym ściereczką przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostygnięcia dnem do góry. Kiedy będą zimne, przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przetwory