Placki z dynią i jabłkami na maślance. Nie tylko dzieci się nimi zajadają
Wrzesień to czas, który przede wszystkim kojarzy się z końcem wakacyjnej laby i powrotem do obowiązków. Z tego powodu właśnie w tym okresie najczęściej szukamy sposobów na proste i odżywcze przekąski, których przygotowanie nie wymaga długiego czasu, ani specjalnych umiejętności. Jednym z przepisów, który idealnie wpisuje się w tę kategorię, jest receptura na placuszki z dyni. Sprawdzą się idealnie nawet w najbardziej zabiegane dni. Zobacz, jak je przygotować.
Początek jesieni to czas, kiedy dynia smakuje najlepiej. Można ją również dostać w okazyjnych cenach. Dowiedz się, jak ją przygotować, aby wszyscy domownicy się nią zajadali.
Dynia to jesienne warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest źródłem cennych witamin, jak witamina A, C, K, B1 czy B2 i minerałów, jak potas, fosfor, wapń czy magnez. Wzbogaca nasz jadłospis o błonnik i wzmacnia organizm na różne sposoby. Dodatkowym plusem jest jej delikatny smak i uniwersalność. Dynia idealnie sprawdzi się w daniach na słodko i słono.
Jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie są placuszki. Istnieje wiele różnych sposobów, na ich przyrządzenie. Niektóre wykorzystują pieczoną dynię, inne mus z tego warzywa. My jednak proponujemy przepis, który należy do jednego z najprostszych. W nim surową dynię wystarczy zetrzeć na tarce.
Dodatkową zaletą tego przepisu jest niewielka ilość cukru. Wystarczą zaledwie dwie łyżki, aby masa była pyszna. Wynika to z dodatku jabłek, których naturalna słodkość podkreśla smak dyni i nadaje mu unikatowego aromatu. Ze względu na dodatek maślanki, placuszki są delikatne i mają puszystą strukturę. Po ich przygotowaniu szybko przekonasz się, że ten prosty przepis jest idealnym sposobem na uzyskanie perfekcyjnego dania o dobrze zbalansowanym smaku. Co więcej, będzie pyszne na ciepło i na zimno.
Zobacz także: Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik
Składniki:
- 300 g obranej dyni,
- 250 g jabłek,
- 220 g mąki pszennej,
- 150 ml maślanki,
- 3 jajka,
- 30 g cukru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder.
Sposób wykonania:
Na tarce o grubych oczkach ścieramy dynię oraz jabłka. W dużej misce umieszczamy jajka, cukier, sodę oczyszczoną, maślankę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dorzucamy dynię i jabłko i ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę i ponownie łączymy ze sobą składniki. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą strukturę, jest gotowe do smażenia. Jeśli masa będzie zbyt luźna, możemy dodać do niej dodatkową łyżkę mąki, a jeśli zbyt gęsta, odrobinę maślanki.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Warto zmniejszyć ogień, aby mieć pewność, że w środku placuszki nie będą surowe.
Gotowe przekładamy na czysty ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące. Smakują również dobrze na zimno jako szybka przekąska czy drugie śniadanie.
Źródło: terazgotuje.pl, youtube.com/@BabciaEwaGotuje
Zobacz też:
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie
Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty