Reklama
Reklama

Placki z dynią i jabłkami na maślance. Nie tylko dzieci się nimi zajadają

Wrzesień to czas, który przede wszystkim kojarzy się z końcem wakacyjnej laby i powrotem do obowiązków. Z tego powodu właśnie w tym okresie najczęściej szukamy sposobów na proste i odżywcze przekąski, których przygotowanie nie wymaga długiego czasu, ani specjalnych umiejętności. Jednym z przepisów, który idealnie wpisuje się w tę kategorię, jest receptura na placuszki z dyni. Sprawdzą się idealnie nawet w najbardziej zabiegane dni. Zobacz, jak je przygotować.

Początek jesieni to czas, kiedy dynia smakuje najlepiej. Można ją również dostać w okazyjnych cenach. Dowiedz się, jak ją przygotować, aby wszyscy domownicy się nią zajadali.

Placki z dynią - na obiad i przekąskę do szkoły

Dynia to jesienne warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest źródłem cennych witamin, jak witamina A, C, K,  B1 czy B2 i minerałów, jak potas, fosfor, wapń czy magnez. Wzbogaca nasz jadłospis o błonnik i wzmacnia organizm na różne sposoby. Dodatkowym plusem jest jej delikatny smak i uniwersalność. Dynia idealnie sprawdzi się w daniach na słodko i słono.

Jednym z najlepszych sposobów na jej przygotowanie są placuszki. Istnieje wiele różnych sposobów, na ich przyrządzenie. Niektóre wykorzystują pieczoną dynię, inne mus z tego warzywa. My jednak proponujemy przepis, który należy do jednego z najprostszych. W nim surową dynię wystarczy zetrzeć na tarce.

Dodatkową zaletą tego przepisu jest niewielka ilość cukru. Wystarczą zaledwie dwie łyżki, aby masa była pyszna. Wynika to z dodatku jabłek, których naturalna słodkość podkreśla smak dyni i nadaje mu unikatowego aromatu. Ze względu na dodatek maślanki, placuszki są delikatne i mają puszystą strukturę. Po ich przygotowaniu szybko przekonasz się, że ten prosty przepis jest idealnym sposobem na uzyskanie perfekcyjnego dania o dobrze zbalansowanym smaku. Co więcej, będzie pyszne na ciepło i na zimno.

Zobacz także: Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik

Placki z dynią i jabłkami na maślance — przepis

Składniki:

  • 300 g obranej dyni,
  • 250 g jabłek,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 150 ml maślanki,
  • 3 jajka,
  • 30 g cukru,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder.

Sposób wykonania:
Na tarce o grubych oczkach ścieramy dynię oraz jabłka. W dużej misce umieszczamy jajka, cukier, sodę oczyszczoną, maślankę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dorzucamy dynię i jabłko i ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę i ponownie łączymy ze sobą składniki. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą strukturę, jest gotowe do smażenia. Jeśli masa będzie zbyt luźna, możemy dodać do niej dodatkową łyżkę mąki, a jeśli zbyt gęsta, odrobinę maślanki.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Warto zmniejszyć ogień, aby mieć pewność, że w środku placuszki nie będą surowe.

Gotowe przekładamy na czysty ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące. Smakują również dobrze na zimno jako szybka przekąska czy drugie śniadanie.

Źródło: terazgotuje.pl, youtube.com/@BabciaEwaGotuje

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dynia | placki | jabłka