Placki z kapusty to przebój lata. Nie uwierzysz, co podbija ich smak
Zwykle placki przygotowujemy z cukinii lub ziemniaków. Wiosną i latem warto jednak wykorzystać do nich inny, równie popularny i tani składnik. Młoda kapusta w sezonie ma wyjątkowy smak i delikatną strukturę, dzięki czemu placki z jej dodatkiem wychodzą puszyste i miękkie. Ich smak dopełniony jest przez młody koperek. Poznaj przepis, bez którego nie obejdziesz się tego lata.
Placki to świetny sposób na szybki i jarski obiad. Są proste do zrobienia, a usmażenie ich zajmuje tylko chwilę. Szczególnie warto robić je latem, kiedy mamy do dyspozycji świeże warzywa i owoce, które będą idealnym składnikiem placków.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że większość warzyw może stanowić składnik placków. Jednym z nich jest młoda kapusta. Placki z jej dodatkiem są lżejsze od ich klasycznej wersji, zawierają więcej błonnika i sycą na dłużej. Dodatkowym plusem jest to, że mają mniej kalorii niż placki bez warzyw czy placki ziemniaczane.
Placki z dodatkiem młodej kapusty można wykonywać na różne sposoby i są dobrym sposobem na wykorzystanie resztek z lodówki. Młodą kapustę można połączyć ze startą marchewką, posiekaną cebulką czy ziołami, jak pietruszka czy koperek. Zamiast zsiadłego mleka możemy wykorzystać maślankę czy kefir. One także skutecznie dopełnią smak placuszków i zapewnią im puszystą strukturę.
Zobacz także: Jak zrobić bandurjanki? Bieszczadzki skarb do schrupania
Składniki:
- 0,5 główki młodej kapusty,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki zsiadłego mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 pęczka szczypiorku,
- 0,5 pęczka koperku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Kapustę myjemy i szatkujemy lub drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek myjemy i siekamy.
Do dużej miski wbijamy jajka. Następnie dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do momentu, aż powstania gładka masa, a następnie dorzucamy warzywa — cebulę, czosnek, koperek, szczypiorek oraz kapustę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dorzucić łyżkę mąki, jeśli zbyt gęsta, dodajmy odrobinę zsiadłego mleka.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy łyżką porcje ciasta i rozprowadzamy delikatnie, aby stworzyć placuszki. Smażymy, aż się zarumienią z obu stron. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło.
Placuszki z młodą kapustą doskonale sprawdzą się jako jarski, lekki obiad. Możemy podawać je z kleksem kwaśnej śmietany, sosem grzybowym, ziołowym czy czosnkowym. Będą dobrze się komponować z różnego rodzaju sałatkami, a nawet gulaszem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku
To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki
Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach