Reklama
Reklama

Po co czekać do Wielkanocy, jak można zrobić na weekend. Babka z egzotyczną nutą jest genialna

Babka jest ciastem, które kojarzy się nam z Wielkanocą. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je tylko w trakcie świąt. Nie ma na co czekać, więc zrób ją na nadchodzący weekend. Babka z egzotyczną nutą jest genialna.

Babka przygotowywana jest w Polsce od wieków. Przez lata wykształciła się tradycja, że to proste ciasto jest podawane w czasie świąt wielkanocnych. Z tego powodu w wielu domach nie jada się jej przez resztę roku. Ja już nie czekam do świąt - na weekend robię babkę jogurtowo-cytrynową. Z tego przepisu wychodzi iście genialna. 

Babka jogurtowo-cytrynowa - składniki

Babka jogurtowo-cytrynowa jest banalna w przygotowaniu i ma wręcz śmieszną ilość składników. Najważniejszy element, poza jajami, mąką czy cukrem, stanowi tu dodatek jogurtu naturalnego. Mogłoby się wydawać, że produkt obciąży całość, a ciasto nie będzie tak puszyste, jak powinno. 

O delikatność i puszystość babki nie ma się co obawiać. Jogurt ma za zadanie sprawić, że wypiek będzie przyjemnie wilgotny i tak faktycznie jest. Ciasto wychodzi puszyste i nie wysycha po dwóch dniach od upieczenia. 

Kolejnym kluczowym składnikiem do babki jest cytryna. To dzięki kwaśnemu owocowi ciasto jest bardzo aromatyczne. Aby ten smak był jak najlepiej podkreślony, użyjemy zarówno soku, jak i skórki cytrynowej

Babka jogurtowo-cytrynowa - przepis

Z tym przepisem babka jogurtowo-cytrynowa zawsze wychodzi. Jest lekka, puszysta, wilgotna, prawdziwy majstersztyk. Uwielbiają ją wszyscy w domu, zarówno duzi, jak i mali. Koniecznie wypróbuj jeszcze przed Wielkanocą. 

Składniki:

  • 3 jajka, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • budyń śmietankowy, 
  • 1/2 szklanki oleju, 
  • szklanki jogurtu naturalnego, 
  • starta skórka z 1 cytryny, 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny. 

Sposób wykonania:

Składniki wyciągnij na co najmniej godzinę przed przygotowaniami. Powinny się ogrzać do temperatury pokojowej. W przeciwnym razie przepis może nie wyjść. 

Po tym czasie do miski dodaj całe jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki ubij ze sobą mikserem, aż powstanie jasna, puszysta piana. Gdy osiągną pożądaną konsystencję, do jajek dodaj olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny. Wszystko delikatnie połącz łyżką lub szpatułką. 

Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i budyniem. Przesianą mąkę dodaj w kilku partiach do wcześniej powstałej masy. Składniki mieszaj bardzo delikatnie, jedynie do połączenia się. 

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną. Do niej przelej gotowe ciasto na babkę. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić je patyczkiem, a gdy ten będzie całkowicie suchy, wyłącz piekarnik. 

Po upieczeniu gotową babkę jogurtowo-cytrynową należy pozostawić do przestudzenia, a następnie obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rolada z mięsa mielonego

Wystarczy dodać szczyptę, a kubki smakowe wejdą na inny poziom. Nie musisz kupować, mieszankę zrobisz w domu

Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa. ​Najlepsza zupa jarzynowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | kuchnia polska