kuchnia polska
- Wszystkie (62)
- Artykuły (62)
Artykuły (62)
-
Najlepsze ciasto na pierogi. Sprężyste, delikatne, nie rozgotuje się
- Wtorek, 19 listopada (10:30)
Ciasto na pierogi to wyzwanie, szczególnie dla początkujących kucharzy. Trzeba wykazać się siłą i cierpliwością, aby osiągnąć wymarzoną, sprężystą i delikatną masę. Podpowiadamy, na co...pierogi, kuchnia polska -
Obłędny deser, często podają go na weselach na Śląsku. Mam oryginalny przepis
- Piątek, 15 listopada (10:30)
-
Fasola niepodległości znów gości w kuchni. Kiedyś zakazana, dziś doceniania za wyjątkowe właściwości
- Poniedziałek, 11 listopada (10:30)
Choć fasola Piękny Jaś cieszy się większą popularnością w codziennej diecie, to w listopadzie uznanie zyskuje fasola z orzełkiem. Dawniej była chętnie wykorzystywana w kuchni, a dziś jest...fasolka, kuchnia polska -
Niezawodny przepis na grzybową. Ma wyrazisty smak i jest bardzo sycąca
- Sobota, 9 listopada (12:30)
-
Niezastąpiony w kuchni, doskonały w leczeniu kaszlu. Kiedyś był w kuchni każdej babci
- Sobota, 9 listopada (10:30)
Ten specyfik z gęsi to kopalnia właściwości i przeróżnych możliwości wykorzystania. Wydawać się może, że jedynym jego zastosowaniem będzie zajadanie z chlebem. Nic bardziej mylnego....dodatki, kuchnia polska -
Kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Gdy tylko uda mi się kupić, robię według staropolskiego przepisu
- Wtorek, 5 listopada (17:30)
-
Mój autorski przepis na jesienny rosół. Rozgrzewający, aromatyczny i wzmacniający
- Wtorek, 5 listopada (10:30)
-
Kotlety mielone w nietypowym wydaniu. Zachwyciłam się nimi u koleżanki na imieninach
- Sobota, 2 listopada (16:30)
-
Ma nietypowy wygląd i smakuje jak homar. Dobrze działa na serce, pracę mózgu i odporność
- Środa, 30 października (14:30)
-
Te słodycze pojawiają się tylko raz w roku. Jakie cmentarne przysmaki warto spróbować 1 listopada?
- Piątek, 25 października (18:30)
-
Sałatka z buraczków do mielonych. Taka jak u babci
- Piątek, 25 października (14:30)
-
Najprostszy przepis na rogale marcińskie. Zawsze wychodzą, smakują jak oryginalne
- Piątek, 25 października (12:30)
11 listopada to w Polsce nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. Tego dnia obchodzimy też święto, z którym związana jest bardzo ciekawa tradycja i historia. Dzień ten celebruje się,...desery, kuchnia polska -
Krupnik według Ani Starmach. Bez tego mięsa nie nabierze odpowiedniego smaku
- Poniedziałek, 21 października (12:30)
Tradycyjny krupnik Ani Starmach to jedna z klasycznych i najbardziej popularnych zup goszczących na polskich stołach. Jest niezwykle pożywna i sycąca, sprawdzi się nie tylko jako pierwsze...zupa, kuchnia polska -
Regionalne pampuchy biłgorajskie. Prosty i przepyszny farsz to zaleta tego dania
- Czwartek, 17 października (12:30)
-
Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraja. Ten regionalny przysmak jest przepyszny
- Wtorek, 8 października (18:30)
U mojej koleżanki bez tego wypieku nie ma świąt. Nie byłam do niego przekonana, dopóki nie spróbowałam tego, co zostało jej po zeszłorocznej Wigilii. Od razu wzięłam przepis i wiedziałam,...kuchnia polska -
Jesienią ruskie odstawiamy na boczny tor. W naszym domu królują pierogi z pysznym farszem
- Piątek, 4 października (12:30)
-
Na kaszel i pierwsze jesienne przeziębienie. Syrop z przepisu babci Broni nie ma sobie równych
- Piątek, 20 września (12:30)
Zimne dni i zmieniające się pory roku mogą przynieść nie tylko urokliwe widoki, ale także pierwsze objawy przeziębienia i kaszel. W takich momentach warto sięgnąć po sprawdzone, naturalne...zdrowie, kuchnia polska -
Aż trudno uwierzyć, że to kotlety z kapusty. Są tak dobre, że można jeść bez dodatków
- Środa, 18 września (14:30)
-
Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników
- Wtorek, 17 września (18:30)
-
Kościoły zmieniają się w restauracje. Dawny ołtarz jest nowym barem
- Wtorek, 17 września (17:30)
Odsetek ludzi wierzących i praktykujących z roku na rok maleje, dlatego w Europie coraz więcej kościołów stoi pustych i nieużywanych. Co dzieje się z obiektami sakralnymi, które przestają...kuchnia polska, dania główne