kuchnia polska
- Wszystkie (152)
- Artykuły (152)
Artykuły (152)
-
Dodaję do mizerii zamiast śmietany. Jest lżejsza i ma lepszy smak
- Poniedziałek, 16 czerwca (12:30)
-
Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku
- Sobota, 14 czerwca (14:30)
-
Bigos w wersji sezonowej. Młoda kapusta gra tu pierwsze skrzypce
- Poniedziałek, 9 czerwca (18:30)
-
Zdrowszy od oleju i oliwy z oliwek. W lodówce mam na okrągło, robię ze starego przepisu dziadka
- Sobota, 7 czerwca (10:30)
-
Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję
- Piątek, 6 czerwca (14:30)
-
W PRL-u babcie robiły wnukom regularnie. Na jelita działa jak balsam, najlepszy jest ze świeżych truskawek
- Czwartek, 29 maja (11:30)
-
Zielone kopytka na obiad. Nasze babcie chętnie używały tego składnika
- Poniedziałek, 26 maja (18:30)
-
Przedwojenna zupa pomidorowa. Tradycyjna receptura i niebanalny dodatek
- Sobota, 24 maja (14:30)
-
Pierwszy raz jadłam w Zakopanem. Teraz robię regularnie, rodzina uwielbia
- Piątek, 23 maja (12:30)
-
Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny
- Czwartek, 22 maja (13:30)
-
Wielkopolska chwali się tym daniem. Sycące, smaczne i proste do zrobienia
- Środa, 21 maja (18:30)
-
Rosół z przedwojennego przepisu. Zamiast makaronu jest inny, wyjątkowy dodatek
- Środa, 21 maja (16:30)
-
O niebo lepsze od małosolnych. "Krokodylki" robię, gdy tylko ogórki gruntowe pojawią się na straganach
- Środa, 21 maja (12:30)
-
Czarne kluski pierwszy raz jadłam u znajomej ze Śląska. Szybko poprosiłam o przepis
- Wtorek, 20 maja (16:30)
-
Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie
- Wtorek, 20 maja (13:30)
Sezon na szczawiową już się zaczyna. Wiosenną zupę z ziela zna bardzo dobrze każdy Polak. Przed wojną jednak przygotowywano ją w zupełnie inny sposób. Tak dobrą robiły tylko nasze...zupa, kuchnia polska -
Niedoceniany polski ser, zdrowszy od mozzarelli. Na serce działa ochronnie, wspomaga odchudzanie
- Piątek, 16 maja (09:50)
Bundz to niekwestionowany symbol Podhala. Choć kształtem przypomina najpopularniejsze włoskie sery, a konsystencją mozzarellę, to cechuje się oryginalnym smakiem. Ten dodatkowo zmienia...ser, kuchnia polska -
Na Śląsku to rarytas. Dziś już mało kto je w ten sposób ziemniaki, choć są pyszne
- Wtorek, 13 maja (12:30)
Pizza, sushi, pad thai - Polacy pokochali światową kuchnię i chętnie odtwarzają ją w swoich domach. A co z naszymi regionalnymi tradycjami i lokalnymi potrawami, których popularność z...ziemniaki, kuchnia polska -
Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask
- Poniedziałek, 12 maja (11:30)
Ta staropolska zupa ma wybitny i niepowtarzalny smak. Z czasem jednak została zapomniana i wyparta z naszej diety. To wielki błąd, bo nie dość, że jest smaczna, to jeszcze bardzo zdrowa....kuchnia polska, zupa -
Jemy od święta, a powinniśmy regularnie. Pomaga w trawieniu i na bóle stawów
- Piątek, 9 maja (12:30)
-
Dodaj do ciasta. Kluski śląskie będą delikatne i puszyste jak nigdy
- Czwartek, 8 maja (13:30)