kuchnia polska
- Wszystkie (37)
- Artykuły (37)
Artykuły (37)
-
Ten przepis na marmoladę ma ponad 100 lat. Maria Gruszecka dodawała specjalny składnik
- Dzisiaj, 8 września (10:30)
-
Pierwszy raz zrobiłam krupnik na tym mięsie. Domownicy zajadali aż miło
- Piątek, 6 września (09:30)
-
Stulaki - słodkości z jabłkami z Podkarpacia. Znikają z talerzy błyskawicznie
- Sobota, 31 sierpnia (10:30)
-
Kluski po chorzowsku rozpływają się w ustach. Z tym sosem to już poezja smaku
- Niedziela, 25 sierpnia (14:30)
Kluski śląskie to danie dobrze znane większości Polaków. Często jednak nie kojarzy się zbyt dobrze. Kluski mogą być twarde, a sos, z którym są podawane, może być tłusty i bez smaku. Jeśli...dania główne, kuchnia polska -
Ekspresowa wersja gołąbków. Zrób je po poznańsku
- Wtorek, 20 sierpnia (10:30)
-
Przepis na kotlety z 1931 roku. Stworzyła je polska mistrzyni kuchni
- Poniedziałek, 19 sierpnia (10:30)
-
Wykorzystaj znane połączenie smaków w innych sposób. Oto bakłażan po kaszubsku
- Sobota, 10 sierpnia (08:30)
Śledzie po kaszubsku są klasyką polskiej kuchni, najczęściej przygotowaną zimą, na święta Bożego Narodzenia. A co przygotować latem? Oczywiście bakłażana po kaszubsku. Marynata i dodatki...warzywa, kuchnia polska -
Przepis na małdrzyki jest w mojej rodzinie od pokoleń. Lepszych nie zjesz
- Wtorek, 6 sierpnia (16:30)
-
Regionalne podhalańskie moskole. Nie użyjesz ani grama tłuszczu
- Poniedziałek, 5 sierpnia (12:30)
-
Gołąbki oszczędnej gospodyni ze starej książki kucharskiej. Jeden dodatek sprawia, że smakują wybornie
- Czwartek, 25 lipca (18:30)
-
Przepis na pierogi kudłate dostałam od koleżanki z Leżajska. Jeden składnik mnie mocno zdziwił
- Sobota, 20 lipca (12:30)
Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziłam swoją koleżankę z Leżajska. Na obiad przygotowała dla nas lokalny przysmak, czyli pierogi kudłate. Były tak pyszne, że aż poprosiłam o przepis....kuchnia polska, dania główne -
Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis
- Środa, 10 lipca (14:30)
-
Babcia często nam ją robiła. Przepis na zupę dziadowską mam z jej zeszyciku
- Środa, 10 lipca (11:30)
-
Przepis na wrocławskie ciasto drożdżowe mam od koleżanki. Sekretem jest chrupiąca, aromatyczna kruszonka
- Wtorek, 9 lipca (11:30)
Ciasto drożdżowe to bardzo prosty, ale jakże smaczny wypiek, który zna każdy. Jednakże zwykły drożdżowiec nie dorasta do pięt temu z Wrocławia. Pierwszy raz spróbowałam go u koleżanki i...desery, kuchnia polska -
Idealna na lato, lepsza od chłodnika. Wypróbuj przepis na fajsławicką jabłczankę
- Niedziela, 7 lipca (10:30)
Delikatny chłodnik w upalny dzień to dla wielu zbawienie. Do wyboru mamy wiele rodzajów, jednak wszystkie z nich oparte są na warzywach. A co, gdyby spróbować czegoś bardziej owocowego?...kuchnia polska, zupa -
Poczęstowali mnie w gospodarstwie agroturystycznym pod Żywcem. Od razu wzięłam przepis na wyjątkowe kiszone
- Środa, 3 lipca (09:30)
Ogórki kiszone to klasyka polskiej kuchni. Każda rodzina ma swoją własną recepturę na nie, przez co ich smak może się delikatnie różnić. Jednak takich dobrych, jak w gospodarstwie...kuchnia polska, przetwory -
Stary sposób na kiszenie kapusty. Nie psuje się, jest soczysta i ma dużo soku
- Piątek, 28 czerwca (18:30)
Razem z innymi letnimi przetworami jak dżemy, ogórki małosolne czy kiszone, warto od razu zrobić kapustę kiszoną. W czasie zimy dopełni smak niejednego obiadu lub posłuży jako baza zup i...kuchnia polska, przetwory -
Smak dzieciństwa i ulubione smarowidło do chleba mojego dziadka. Zawsze mam lodówce
- Piątek, 28 czerwca (10:30)
To smarowidło pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mój dziadek kładł je na chleb i zajadał się jak najlepszym na świecie daniem. Dziś wracam do niego po latach, a smak jest tak samo wyjątkowy....kuchnia polska, przetwory -
Jadłam na weselu w Cieszynie. Od razu wzięłam przepis od rodziny
- Wtorek, 25 czerwca (18:30)
-
Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?
- Wtorek, 18 czerwca (16:30)
Amerykańskiemu wydaniu książki „Nowe Rozkoszne” autorstwa Michała Korkosza przyznano nagrodę magazynu Foreword za najlepszą książkę kulinarną. To pierwszy raz w historii, gdy to...kuchnia polska