kuchnia polska
- Wszystkie (184)
- Artykuły (184)
Artykuły (184)
-
Zacznij jadać regularnie, a nie tylko od święta. Pomaga w trawieniu i na bóle stawów
- Wczoraj, 15 listopada (16:30)
Chrzan ma wyjątkowo specyficzny aromat, który świetnie pasuje do pieczeni, mięs, pasztetów. Zwykle jemy go w czasie świąt, czyli przygotowujemy własne wyroby, ale to z pewnością za...dodatki, kuchnia polska -
W polskiej kuchni jest od pokoleń, a miała powstać przypadkiem. Rozgrzewająca zupa pomaga w trawieniu i oczyszczaniu
- Piątek, 14 listopada (16:30)
Żurek to dla wielu Polaków smak dzieciństwa, Wielkanocy i domowych obiadów. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup miała podobno powstać przez przypadek, a później przez wieki podbijać...zupa, kuchnia polska -
Dwa dodatki, które wynoszą smak bigosu na kulinarne wyżyny. Lepszego przepisu nie znajdziesz
- Piątek, 14 listopada (14:30)
Bigos to jedno z tych polskich dań, które najlepiej smakują, kiedy za oknem robi się zimno. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo sycący. W podstawowej wersji do jego przygotowania wystarczy...dania główne, kuchnia polska -
Szlachetny kawałek wołowiny, o którym zapomnieliśmy. W PRL-u robiło się z niego najlepszy rumsztyk
- Czwartek, 13 listopada (16:30)
-
Nie ma ości, nie rozpada się na patelni podczas smażenia. W PRL-u była przysmakiem
- Wtorek, 11 listopada (10:30)
-
W PRL-u to było ulubione danie Polaków. Szybkie, łatwe do zrobienia, sycące i tanie
- Niedziela, 9 listopada (14:30)
-
Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir
- Sobota, 8 listopada (10:30)
Prawdopodobnie mało jest osób, które nigdy nie próbowały krupniku. Ta tradycyjna, polska zupa to idealna propozycja na jesienne dni - jest niezwykle pożywna, rozgrzewająca, a ponadto...zupa, kuchnia polska -
Ten polski owoc traktujemy po macoszemu. Tymczasem to przyjaciel serca, usuwa stany zapalne i koi nerwy
- Piątek, 7 listopada (16:30)
Niektórzy uważają, że pigwa to twardy i kwaśny owoc, który do niczego się nie nadaje. Tymczasem to prawdziwy skarb pełen aromatu, witamin i związków, które wspierają serce, łagodzą stany...owoce, kuchnia polska -
Złocista i chrupiąca babka ziemniaczana. Tak smakuje przysmak z Podlasia
- Czwartek, 23 października (18:30)
-
Polacy uwielbiają tę zupę. Tylko nieliczni wiedzą, że oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i poprawia trawienie
- Czwartek, 23 października (16:30)
-
Jedna z ulubionych zup Polaków. Nieliczni wiedzą, że zbawiennie działa na nerki i jelita, pomaga w odchudzaniu
- Środa, 22 października (16:30)
-
Dlaczego rosół szybko kwaśnieje? Zrób jedną rzecz, na drugi dzień będzie równie smaczny
- Piątek, 17 października (12:30)
Gotowanie bulionu to długi proces, który może trwać nawet kilka godzin. Z tego powodu wiele osób decyduje się zrobić większą porcję, którą później można w łatwy sposób przechowywać....zupa, kuchnia polska -
W PRL-u gospodynie dodawały do marchewki, żeby była smaczniejsza. Ten dodatek ma o wiele ważniejsze zadanie
- Czwartek, 16 października (12:30)
Kiedy w PRL-u w sklepach królował ocet, a marchewka była jednym z niewielu warzyw, które można było dostać przez cały rok, polskie gospodynie miały swoje sposoby, by z tej skromnej...warzywa, kuchnia polska -
To królowa polskich gruszek. Jest superzdrowa, ma delikatny zapach i soczysty miąższ
- Wtorek, 14 października (15:30)
-
Od wieków uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Chude, lekkostrawne i wysokobiałkowe
- Piątek, 3 października (09:30)
To mięso od wieków zajmowało szczególne miejsce w kuchni dworskiej i tradycji myśliwskiej, gdzie uchodziło za symbol wykwintności. Charakteryzuje się dużą ilością białka przy niewielkiej...mięso, kuchnia polska -
Soczyste zrazy z mięsa mielonego. Prosty i szybki pomysł na obiad
- Wtorek, 30 września (18:30)
-
Śliwka z niezwykłą historią i tradycją. Smakuje niepowtarzalnie i kryje w sobie samo zdrowie
- Wtorek, 30 września (16:30)
-
Długo była kojarzona z kuchnią ubogich. To dobre warzywo dla ciśnieniowców, na kłopoty z sercem i jelitami
- Wtorek, 30 września (11:50)
-
Najlepszy polski jesienny superfood. Czyści jelita jak odkurzacz, podnosi odporność i działa przeciwbólowo
- Wtorek, 30 września (10:01)
-
Sekret pysznych i soczystych mielonych. Warto dodać do nich jeden składnik
- Niedziela, 28 września (18:30)



















