kuchnia polska
- Wszystkie (28)
- Artykuły (28)
Artykuły (28)
-
Gołąbki oszczędnej gospodyni ze starej książki kucharskiej. Jeden dodatek sprawia, że smakują wybornie
- Czwartek, 25 lipca (18:30)
-
Przepis na pierogi kudłate dostałam od koleżanki z Leżajska. Jeden składnik mnie mocno zdziwił
- Sobota, 20 lipca (12:30)
Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziłam swoją koleżankę z Leżajska. Na obiad przygotowała dla nas lokalny przysmak, czyli pierogi kudłate. Były tak pyszne, że aż poprosiłam o przepis....kuchnia polska, dania główne -
Ewa Wachowicz przygotowuje latem niezwykłą zupę. Aż trudno uwierzyć, że to polski przepis
- Środa, 10 lipca (14:30)
-
Babcia często nam ją robiła. Przepis na zupę dziadowską mam z jej zeszyciku
- Środa, 10 lipca (11:30)
-
Przepis na wrocławskie ciasto drożdżowe mam od koleżanki. Sekretem jest chrupiąca, aromatyczna kruszonka
- Wtorek, 9 lipca (11:30)
Ciasto drożdżowe to bardzo prosty, ale jakże smaczny wypiek, który zna każdy. Jednakże zwykły drożdżowiec nie dorasta do pięt temu z Wrocławia. Pierwszy raz spróbowałam go u koleżanki i...desery, kuchnia polska -
Idealna na lato, lepsza od chłodnika. Wypróbuj przepis na fajsławicką jabłczankę
- Niedziela, 7 lipca (10:30)
Delikatny chłodnik w upalny dzień to dla wielu zbawienie. Do wyboru mamy wiele rodzajów, jednak wszystkie z nich oparte są na warzywach. A co, gdyby spróbować czegoś bardziej owocowego?...kuchnia polska, zupa -
Poczęstowali mnie w gospodarstwie agroturystycznym pod Żywcem. Od razu wzięłam przepis na wyjątkowe kiszone
- Środa, 3 lipca (09:30)
Ogórki kiszone to klasyka polskiej kuchni. Każda rodzina ma swoją własną recepturę na nie, przez co ich smak może się delikatnie różnić. Jednak takich dobrych, jak w gospodarstwie...kuchnia polska, przetwory -
Stary sposób na kiszenie kapusty. Nie psuje się, jest soczysta i ma dużo soku
- Piątek, 28 czerwca (18:30)
Razem z innymi letnimi przetworami jak dżemy, ogórki małosolne czy kiszone, warto od razu zrobić kapustę kiszoną. W czasie zimy dopełni smak niejednego obiadu lub posłuży jako baza zup i...kuchnia polska, przetwory -
Smak dzieciństwa i ulubione smarowidło do chleba mojego dziadka. Zawsze mam lodówce
- Piątek, 28 czerwca (10:30)
To smarowidło pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mój dziadek kładł je na chleb i zajadał się jak najlepszym na świecie daniem. Dziś wracam do niego po latach, a smak jest tak samo wyjątkowy....kuchnia polska, przetwory -
Jadłam na weselu w Cieszynie. Od razu wzięłam przepis od rodziny
- Wtorek, 25 czerwca (18:30)
-
Polska książka kucharska doceniona w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy raz od 20 lat. Kto jest jej autorem?
- Wtorek, 18 czerwca (16:30)
Amerykańskiemu wydaniu książki „Nowe Rozkoszne” autorstwa Michała Korkosza przyznano nagrodę magazynu Foreword za najlepszą książkę kulinarną. To pierwszy raz w historii, gdy to...kuchnia polska -
Strzelczyk zdradził przepis na racuchy swojej babci. Ona nie dodawała do nich jabłek
- Niedziela, 16 czerwca (10:30)
-
Lasowieckie kacapoły to najlepsze kluski, jakie jadłam. Przepis mam od koleżanki z Kolbuszowej
- Czwartek, 13 czerwca (14:30)
Kuchnia polska kryje w sobie niesamowicie wiele rodzajów odrębnych kuchni. Do jednej z tych mniej popularnych należy kuchnia lasowiacka. Poznałam ją dzięki swojej koleżance z Kolbuszowej....kuchnia polska, dania główne -
Wybrano najlepszą polską zupę. W zestawieniu pojawiła się zupa, której nie jemy
- Środa, 5 czerwca (08:48)
Popularny przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszych polskich zup. Wśród zwycięskich propozycji pojawiło się mnóstwo klasyków, jednak nie obyło się bez kontrowersji....zupa, kuchnia polska -
Zanim opanierujesz i usmażysz, dobrze natrzyj. Takich schabowych rodzina jeszcze nie jadła
- Piątek, 31 maja (12:30)
Chrupiący, soczysty schabowy z mizerią i ziemniaczkami to konieczność w niedzielę. Dużą rolę w smaku tego mięsa odgrywa też marynata. Wiele osób pomija ten krok i od razu przechodzi do...dania główne, kuchnia polska -
Pierogi oszukańce. Nie zgadniesz, z czego robi się farsz
- Wtorek, 28 maja (08:30)
-
Robiłaś już ogórkową z małosolnych? Wypróbuj przepis mojej babci, to majstersztyk
- Sobota, 25 maja (12:30)
Zupę ogórkową tradycyjnie przygotowywana jest z ogórków kiszonych. Przez to dla wielu choć pyszna, to zdecydowanie za kwaśna. Moja babcia ma jednak na to sposób. Ogórkowa z jej przepisu...zupa, kuchnia polska -
Gdy tylko zaczyna się sezon, pakuję do słoików i kiszę. Najlepszy i smaczny probiotyk
- Sobota, 25 maja (08:30)
Kiszonki to naturalny sposób na zachowanie zdrowego organizmu. Wiosną i latem warto skorzystać z sezonowych warzyw i owoców, aby zrobić z nich takie przetwory na zimę. Nie muszą to być...przetwory, kuchnia polska -
Przysmak z Podkarpacia. Przepis dostałam w gospodarstwie agrotursytycznym
- Piątek, 24 maja (08:30)
Polska kuchnia regionalna kryje wiele perełek, które często pozostają nieodkryte. Ostatnio będąc na Podkarpaciu, spróbowałam pysznego dania, jakim są rozpływające się w ustach...kuchnia polska, dania główne -
Wiosenne przysmaki z Warmii. Zrób rosół albo wędzone półgęski
- Niedziela, 19 maja (18:30)
Warmia to miejsce, w którym mieszają się rozmaite wpływy, co widać także w warmińskiej kuchni. Czerpie ona garściami ze skarbów ziemi, dzięki czemu jest nie tylko pyszna, ale również...kuchnia polska, dania główne