Reklama
Reklama

Pomysł na lekką kolację, lub obiad do pracy. Makaronowa sałatka z kurczakiem

Kiedy wiesz, że nie będziesz mieć czasu na gotowanie, dzień wcześniej przygotuj sycącą sałatkę na szybki obiad. Dzięki czemu nawet w zabiegany dzień, zamiast sięgać po sklepowe przekąski, zjesz sycący i pełnowartościowy posiłek. Bazą potrawy jest makaron, do którego wystarczy dorzucić pierś z kurczaka, oraz kolorowe warzywa. Obiecujemy, będzie pysznie i zdrowo.

Makaronowa sałatka z kurczakiem to danie pełne świeżości, kolorów i wyjątkowych smaków. Kremowe awokado świetnie łączy się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, a chrupka i słodka kukurydza dopełnia całości. Ta sałatka inspirowana smakami kuchni śródziemnomorskiej, doskonale sprawdzi się jako lekki lunch do pracy, smaczny obiad, czy kolację. Dodatkowo takie danie to prawdziwa bomba prozdrowotnych składników, ma sporo białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Reklama

Sprawdź także: Najlepszy zamiennik ryżu. Ma mnóstwo błonnika, żelaza, szczególnie polecana seniorom

Przepis na makaronową sałatkę z kurczakiem

Do przygotowania dwóch porcji, będziesz potrzebować: 

  • 200 g makaronu świderki lub innego ulubionego, 
  • 200 g piersi z kurczaka, 
  • oliwa do smażenia, 
  • sól, pieprz,
  • 1/3 łyżeczki oregano, 
  • 1/3 łyżeczki bazylii, 
  • 100 g kukurydzy z puszki, 
  • 1 awokado, 
  • 25 g suszonych pomidorów, 
  • 1 garść szczypiorku, 
  • 100 g tartego parmezanu.

Składniki dressingu: 

  • 100 ml oliwy z oliwek, 
  • 50 ml passaty pomidorowej, 
  • 50 ml octu balsamicznego, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić makaronową sałatkę z kurczakiem?

Kurczaka pokrój w większą kostkę, podsmaż na złoty kolor na oliwie z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. 

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstaw. 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go i przełóż do miski, dodaj usmażonego kurczaka, a następnie polej połową przygotowanego dressingu, by pasta się nie skleiła podczas stygnięcia. Całość dobrze wymieszaj. 

Kukurydzę odsącz z zalewy. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w niewielką kostkę. 

W misce sałatkowej połącz makaron, awokado, pomidory, posiekany szczypiorek, kukurydzę. Całość wymieszaj z dodatkiem drugiej połowy dressingu. 

Sałatkę posyp tartym parmezanem. Podawaj od razu po przygotowaniu. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie każdy wie, że cukinię można zrobić w ten sposób. Gdy podałam na imprezie, goście zjedli wszystko

Te mięsne krokieciki to kulinarny majstersztyk. Wystarczy kęs, żeby się zakochać

Wrzuć do porannej kawy, śniadanie zjesz dopiero w południe. Dodaje energii i pomaga się skoncentrować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki