Pomysł na piątkowy obiad bez mięsa. Najlepsza zupa jarzynowa
Najlepsza zupa jarzynowa to taka, która jest wyrazista w smaku, dobrze doprawiona i pełna warzyw. Niestety, uzyskanie esencjonalnego wywaru wymaga nie mniej niż półtorej godziny gotowania. Jeśli jednak brakuje ci czasu, możesz uprościć ten proces, dodając do zupy nieco koncentratu bulionu, najlepiej takiego ze słoiczka, bez zbędnego dodatku oleju palmowego. Charakteru wywarowi doda także zblendowany kawałek selera i masło.
Jedzenie zup to doskonały sposób na przemycenie do codziennego jadłospisu porządnej porcji warzyw. Ponadto taki posiłek jest sycący, świetnie rozgrzewa, a na dodatek dostarcza sporej ilości witamin i minerałów. Taki posiłek jest lekkostrawny oraz niskokaloryczny, dzięki czemu będzie dobrą opcją także dla osób, które chcą zadbać o figurę. Najlepsza zupa jarzynowa to idealny przepis na piątkowy obiad, kiedy nie chcesz przyrządzać mięsnych potraw.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1,5 l wody,
- 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- kawałek korzenia selera (około 75 g),
- ¼ kapusty pekińskiej,
- 1 zielona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- mały pęczek koperku,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz (do smaku).
Gotową zupę możesz zajadać solo, lub zagryź ją kromką świeżego chleba. Dobrze pasować będą tu również chrupiące grzanki.
Obierz ziemniaki, marchewki i kawałek selera. Ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę. Ugotuj warzywa do miękkości w połowie lekko osolonej wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Zajmie to około 10-15 minut. Poszatkuj kapustę. Pokrój paprykę na niewielkie kawałki (usuń gniazdo nasienne). Zalej resztą zimnej wody. Dodaj trochę soli i szczyptę cukru. Zagotuj. Gotuj około 5 minut od chwili, gdy woda zawrze. Pokrój drobno cebulę i pokrój w kosteczkę. Posiekaj czosnek. Podsmaż cebulę na maśle. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Odcedź wywar z warzywami korzeniowymi. Pozostaw w nim kawałek selera. Przełóż warzywa z patelni (wraz z całym masłem). Zblenduj zawartość garnka. Dodaj koncentrat bulionu i ponownie zagotuj. Gdy wywar się zagotuje, przelej do niego całą zawartość drugiego garnka. Dodaj z powrotem marchewkę i ziemniaki. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę oprószoną posiekanym drobno koperkiem.
Źródła: teragotuje.pl
Zobacz też:
Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Syci na długo i robi porządek w jelitach
Rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Przepyszna, w mig znika z talerzy