Reklama
Reklama

Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem

Często goszczą u ciebie mielone z ziemniakami? Jeśli lubisz to połączenie, możesz przygotować równie smaczną, ale nieco ciekawszą alternatywę. ​Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Wychodzą pyszne, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.

Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Oczywiście można też przyrządzić je z ziemniaków świeżo ugotowanych. Podane z dodatkiem surówki warzywnej stanowią pełnowartościowy, sycący obiad. 

Sprawdź także: Smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Ma delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

Reklama

Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ziemniaków (po obraniu), 
  • około 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko, 
  • 300 g mięsa mielonego, 
  • 1 cebula, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej roślinny (do smażenia),
  • mąka pszenna (do obtoczenia kotletów).

Takie ziemniaczano-mięsne kotlety możesz również podać z prostym sosem czosnkowym. Zrobisz go z połączenia jogurtu, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanego koperku, soli i pieprzu. 

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem?

Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie lub odmierz odpowiednią ilość ziemniaków z poprzedniego obiadu. 

Rozgnieć ziemniaki na purée (o ile nie są już rozgniecione). Połącz je z jajkiem i skrobią. Wyrób na gładkie ciasto, które będzie plastyczne, a jednocześnie nie będzie się kleić do rąk. Konsystencję ciasta wyreguluj ilością mąki. Gotowe dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na czas przygotowania farszu. 

Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dołóż na patelnię czosnek, a po chwili - mięso mielone.   

Usmaż mięso, co pewien czas je mieszając. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.  

Uformuj z ziemniaczanego ciasta gruby wałek i pokrój go na jednakowe porcje (wielkości średniej mandarynki). Każdą porcję rozpłaszcz w dłoniach na placuszek i nałóż na niego porcję farszu. Szczelnie zaklejaj farsz w cieście, formując owalne kotlety. Obtaczaj je w mące. 

Rozgrzej na czystej patelni olej. Partiami obsmaż na nim kotlety na złocisty kolor - około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone kotlety odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask

Robię na co dzień i na imprezy, jest pyszna i sycąca. Cała rodzina zawsze się zajada

Soczysta i lekka sałatka wiosenna. Przy każdym gryzie przyjemnie chrupie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne