Reklama
Reklama

Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem

Często goszczą u ciebie mielone z ziemniakami? Jeśli lubisz to połączenie, możesz przygotować równie smaczną, ale nieco ciekawszą alternatywę. ​Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Wychodzą pyszne, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.

Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Oczywiście można też przyrządzić je z ziemniaków świeżo ugotowanych. Podane z dodatkiem surówki warzywnej stanowią pełnowartościowy, sycący obiad. 

Sprawdź także: Smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Ma delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

Reklama

Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ziemniaków (po obraniu), 
  • około 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 jajko, 
  • 300 g mięsa mielonego, 
  • 1 cebula, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej roślinny (do smażenia),
  • mąka pszenna (do obtoczenia kotletów).

Takie ziemniaczano-mięsne kotlety możesz również podać z prostym sosem czosnkowym. Zrobisz go z połączenia jogurtu, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanego koperku, soli i pieprzu. 

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem?

Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie lub odmierz odpowiednią ilość ziemniaków z poprzedniego obiadu. 

Rozgnieć ziemniaki na purée (o ile nie są już rozgniecione). Połącz je z jajkiem i skrobią. Wyrób na gładkie ciasto, które będzie plastyczne, a jednocześnie nie będzie się kleić do rąk. Konsystencję ciasta wyreguluj ilością mąki. Gotowe dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na czas przygotowania farszu. 

Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dołóż na patelnię czosnek, a po chwili - mięso mielone.   

Usmaż mięso, co pewien czas je mieszając. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.  

Uformuj z ziemniaczanego ciasta gruby wałek i pokrój go na jednakowe porcje (wielkości średniej mandarynki). Każdą porcję rozpłaszcz w dłoniach na placuszek i nałóż na niego porcję farszu. Szczelnie zaklejaj farsz w cieście, formując owalne kotlety. Obtaczaj je w mące. 

Rozgrzej na czystej patelni olej. Partiami obsmaż na nim kotlety na złocisty kolor - około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone kotlety odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne