Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem
Często goszczą u ciebie mielone z ziemniakami? Jeśli lubisz to połączenie, możesz przygotować równie smaczną, ale nieco ciekawszą alternatywę. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Wychodzą pyszne, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.
Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Oczywiście można też przyrządzić je z ziemniaków świeżo ugotowanych. Podane z dodatkiem surówki warzywnej stanowią pełnowartościowy, sycący obiad.
Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:
- 500 g ziemniaków (po obraniu),
- około 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 300 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej roślinny (do smażenia),
- mąka pszenna (do obtoczenia kotletów).
Takie ziemniaczano-mięsne kotlety możesz również podać z prostym sosem czosnkowym. Zrobisz go z połączenia jogurtu, czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekanego koperku, soli i pieprzu.
Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie lub odmierz odpowiednią ilość ziemniaków z poprzedniego obiadu.
Rozgnieć ziemniaki na purée (o ile nie są już rozgniecione). Połącz je z jajkiem i skrobią. Wyrób na gładkie ciasto, które będzie plastyczne, a jednocześnie nie będzie się kleić do rąk. Konsystencję ciasta wyreguluj ilością mąki. Gotowe dopraw do smaku solą i pieprzem. Odłóż na czas przygotowania farszu.
Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dołóż na patelnię czosnek, a po chwili - mięso mielone.
Usmaż mięso, co pewien czas je mieszając. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Uformuj z ziemniaczanego ciasta gruby wałek i pokrój go na jednakowe porcje (wielkości średniej mandarynki). Każdą porcję rozpłaszcz w dłoniach na placuszek i nałóż na niego porcję farszu. Szczelnie zaklejaj farsz w cieście, formując owalne kotlety. Obtaczaj je w mące.
Rozgrzej na czystej patelni olej. Partiami obsmaż na nim kotlety na złocisty kolor - około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone kotlety odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask
Robię na co dzień i na imprezy, jest pyszna i sycąca. Cała rodzina zawsze się zajada
Soczysta i lekka sałatka wiosenna. Przy każdym gryzie przyjemnie chrupie