Reklama
Reklama

Pożywna przekąska bez cukru. Jeden składnik dodaje energii i dba o serce

Daktyle to zdrowe i pożywne owoce, które najczęściej zjadamy w postaci suszonej. Stanowią rewelacyjną przekąskę, która pozwala pohamować głód pomiędzy posiłkami. Wynika to z faktu, że są bogate w błonnik – substancję wykazującą korzystny wpływ na jelita. Z daktyli można przygotować smakowite kulki z czekoladą, które są zdrowszą alternatywą dla słodyczy. Sprawdź przepis!

Daktylowce są obecne w różnych rejonach świata – przeważnie w Afryce Północnej oraz na Bliskim Wschodzie. Uprawy rzeczonych roślin znajdują się także w Ameryce Północnej. Największym producentem daktyli jest Egipt, choć w przypadku tego państwa większość rzeczonego produktu trafia na rynek krajowy.

Dlaczego warto jeść daktyle?

Owoce daktylowca właściwego mają postać jagód osiągających do 3 cm średnicy. Zawierają mnóstwo dobroczynnych dla organizmu związków, takich jak między innymi witaminy z grupy B, witamina E, witamina K, witamina A, potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor. W 100 g suszonych daktyli znajdziemy niecałe 300 kcal, z kolei w garści mieści się ich około 40-45 g – choć tutaj dużo zależy od rozmiarów owoców. 

Reklama

Suszone daktyle to także świetne źródło błonnika. Rzeczona substancja działa zbawiennie na jelita – usprawnia ich perystaltykę oraz stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii. Błonnik zapobiega zaparciom oraz wzmacnia uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Dzięki obecności tego składnika suszone daktyle okazują się świetną przekąską dla osób dbających o linię. Co więcej, błonnik może przyczyniać się do obniżania poziomu złego cholesterolu – tym samym stanowi wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego

Warto jednak pamiętać, że owoce w formie suszonej zawierają dość sporo naturalnie występującego cukru. Wobec tego nie należy spożywać ich zbyt wiele. To ważna informacja dla osób cierpiących na cukrzycę – diabetycy w szczególności powinni na nie uważać.

Przeczytaj też: Polecany seniorom, bo dba o stawy, oczy i ciśnienie. Możesz jeść jako suszoną przekąskę lub pastę

Daktylowe kulki z czekoladą – przepis

Daktylowe kulki z czekoladą to zdrowe, szybka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej – doda nam energii i zapobiegnie podjadaniu. Co ważne, owe kulki przyrządzamy bez dodatkowych ilości cukru. Do przygotowania 1 porcji potrzebne będą następujące składniki: 

  • 50 g daktyli suszonych; 
  • 12,5 g gorzkiej czekolady; 
  • 12,5 g płatków owsianych górskich. 

Sposób przygotowania: 

  1. Daktyle umieszczamy w misce, zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy na około 10 minut. Przez ten czas powinny nieco zmięknąć. 
  2. Gorzką czekoladę szatkujemy bardzo drobno za pomocą noża lub ścieramy na tarce. W przypadku tego drugiego wariantu dobrze jest schłodzić ją wcześniej w lodówce lub zamrażarce. 
  3. Namoczone daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy całość. 
  4. Na duży talerz wysypujemy płatki owsiane. Ze zblendowanych daktyli formujemy kulki. 
  5. Uformowane kuleczki obtaczamy w płatkach. Następnie wykładamy je na talerz i umieszczamy w lodówce, żeby stwardniały. 

W powyższej przekąsce znajdziemy około 285 kcal (szacunkowo: 52,5 g węglowodanów, 6,2 g tłuszczu oraz 4,6 g białka). Wobec tego jedną porcję takich kuleczek możemy sobie rozłożyć na cały dzień i skubać je, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub poczujemy się głodni.

Źródła: terazgotuje.pl, reitpension-behrens.de

Zobacz też:

Ta sałatka królowała na polskich stołach w latach 90. Zrób na andrzejki, miska szybko będzie pusta

Moja babcia zawsze w ten sposób gotowała rosół. Był złoty i nigdy nie mętniał

Nowy pomysł na dobrze znany deser. Blok czekoladowy z pistacjami zrobię na Boże Narodzenie

INTERIA.PL