Reklama
Reklama

Prawie nie ma ości, nie czuć tranu. Ze szpinakiem, w sosie maślanym rozpływa się w ustach

Rezygnujesz z jedzenia ryb ze względu na filetowanie? Nie tym razem. Sola prawie w ogóle nie ma ości i nie czuć w niej nieprzyjemnego zapachu tranu. Ponadto jest prawdziwą bombą witaminową. Sprawdź jej właściwości zdrowotne oraz najlepszy przepis na tę rybę ze szpinakiem w sosie maślanym. Takie danie zje nawet największy niejadek.

Sola jest lekkostrawną rybą, która może stanowić alternatywę dla czerwonego mięsa, drobiu czy przetworzonych wędlin, ponieważ ma spore ilości pełnowartościowego białka. Warto robić z niej zatem pożywny obiad. Polecamy podanie soli ze szpinakiem w sosie maślanym. Całość aż rozpływa się w ustach. 

Sola - co to za ryba?

Sola to morska ryba z rodziny solowatych. Należy do jednego z popularniejszych gatunków w Europie. Mierzy 70 cm i osiąga wagę 2 kg, jej ciało jest płaskie, a oczy umieszczone są po jednej stronie, dlatego wygląda nietypowo, a dla niektórych dość strasznie. Cechuje się także oliwkowobrązowymi łuskami oraz długą płetwą grzbietową. 

Mięso soli jest aromatyczne, kruche o jasnej barwie. Zawiera małą ilość tłuszczu. Nie należy do najtańszych, ponieważ świeża ryba kosztuje od 160 do nawet 260 zł za 1 kilogram

Sprawdź także: Jagnięcina jest lekkostrawna, ale ma też inne właściwości

Sola - bomba witaminowa

Sola ma w swoim składzie niezwykle cenną witaminę D, która przyczynia się do wzmacniania struktury kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Poza tym zwiększa odporność na stres i zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję. Warto dostarczać tę witaminę w okresie jesienno-zimowym, kiedy trudno o jej dostęp ze względu na pochmurną pogodę. 

Ryba ta zawiera także witaminę E o działaniu antyoksydacyjnym. Ta witamina powoduje spowolnienie procesu starzenia, ma właściwości przeciwzmarszczkowe i wzmacniające naczynia. 

Oprócz witamin ta ryba jest bogata również w selen, hamujący rozwój wolnych rodników. Ważnym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, regulujące ciśnienie krwi, obniżające stężenie złego cholesterolu we krwi. 

Sola ze szpinakiem w maślanym sosie

Składniki:

  • 2 filety z soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 100 g mascarpone,
  • 100 g makaronu tagliatelle,
  • przyprawy: sól, pieprz, oliwa,
  • dekoracja: płatki migdałów.

Wykonanie:

Na początek należy przygotować maślany sos do soli. W tym celu myjemy i suszymy szpinak, a następnie podgrzewamy go na patelni z 1 łyżką masła. Gdy zwiędnie, dodajemy do niego mascarpone, całość doprawiając solą i pieprzem. 

W kolejnym kroku gotujemy makaron i w międzyczasie przygotowujemy rybę, czyli myjemy ją, osuszamy, doprawiamy i smarujemy oliwą. Następnie kładziemy solę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Na koniec dodajemy do niej łyżkę masła. 

Na półmisek wykładamy ugotowany makaron, a na niego solę polaną sosem maślanym. Całość dekorujemy płatki migdałów, które wcześniej prażymy na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dania główne