Reklama
Reklama

Proboszcz na pielgrzymce. Przy każdym kęsie poczujesz się jak w niebie

Proboszcz na pielgrzymce ma najważniejszą rolę. Nie tylko przewodzi grupie, ale też odpowiada za program wyjazdu. To na nim przez większość czasu skupia się uwaga wiernych. Właśnie stąd wzięła się nietypowa nazwa ciasta. Gdy tylko wypiek Proboszcz na pielgrzymce pojawi się na stole, od razu zwróci na siebie uwagę.

Można nim podjąć przyjaciół, znajomych albo księdza goszczonego w domu. To wypiek dla wszystkich, który jest idealny na lato. Dowiedz się, jak go przygotować.

Proboszcz na pielgrzymce

Trzeba przyznać, że nazwa jest dość intrygująca. Ciasto, zupełnie jak charyzmatyczny proboszcz na pielgrzymce, skupia uwagę osób zgromadzonych wokół. W przypadku wypieku nie trzeba wiele - to perfekcyjna słodycz do kawy. Łączy puszysty i wilgotny spód, przyrządzony na bazie maślanki. Do jednej części masy dodaje się też kakao, co uzupełnia smak wypieku o nowe aromaty. Do wypieku trafiają też soczyste wiśnie z kompotu, będące orzeźwiającym, owocowym składnikiem. Lekko waniliowy krem i polewa czekoladowa stanowią idealne zwieńczenie przepysznego deseru. Każdy, kto przepada za czekoladowo-waniliowo-wiśniowym połączeniem, będzie zachwycony ciastem Proboszcz na pielgrzymce.

Proboszcz na pielgrzymce - przepis

Jak zrobić ciasto Proboszcz na pielgrzymce? Choć wydaje się skomplikowane do przygotowania, wcale takie nie jest. Przepis pokazuje krok po kroku, jak zrobić dwa rodzaje ciasta, aksamitny krem i polewę czekoladową. Deser wymaga nieco czasu i zaangażowania, ale dla pysznego efektu zdecydowanie warto. Wypiek pasuje zarówno w charakterze dodatku do popołudniowej kawy, jak i tortu urodzinowego dla solenizanta.

Składniki:

Ciasto: 

  • 260 g mąki pszennej 
  • 350 g cukru 
  • 300 ml maślanki 
  • 350 g drelowanych wiśni z kompotu 
  • 4 białka jaj 
  • 100 g masła 
  • 50 g kakao w proszku 
  • łyżka mleka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Krem: 

  • 100 g cukru 
  • 150 g cukru pudru 
  • 50 g skrobi ziemniaczanej 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1/8 łyżeczki soli 

Polewa czekoladowa: 

  • 150 g ciemnej czekolady 
  • 75 ml śmietanki 36% 
  • łyżka miodu 

Sposób wykonania:

Przygotuj krem: w małej miseczce wymieszaj połowę cukru ze skrobią. W rondelku wymieszaj pozostały cukier z mlekiem. Podgrzewaj mieszaninę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do osiągnięcia punktu wrzenia. Do miski żaroodpornej wbij jajka. Utrzyj je z mieszanką cukru i skrobi do uzyskania gładkiej masy. Cały czas ubijając, wlej powoli 1/4 gorącego mleka. Wymieszaj i wlej pozostały płyn. Przelej całość z powrotem do garnka i postaw na średnim ogniu. Gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając trzepaczką. Zdejmij masę z ognia i wymieszaj z masłem. Krem przenieś do innej miski i przykryj ją szczelnie folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni. Wystudź całkowicie. 

Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odłóż na bok. W drugiej misce utrzyj masło na puch wysokimi obrotami miksera. Dodaj cukier i wanilię. Kontynuując mieszanie, następnie dodawaj po jednym białku. Miksując na niskich obrotach dodaj połowę mąki, a następnie połowę maślanki. Dobrze wymieszaj. Powtórz czynność do wykończenia składników. 

Wyjmij tortownicę o średnicy 25 cm: podziel masę na 2 części - do jednej z nich dodaj przesiane kakao i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż jasne ciasto do blachy, formując je w góry i doliny. Następnie wyłóż warstwowo ciemne ciasto. Na wierzchu rozsyp dobrze odsączone i wysuszone z zalewy wiśnie. 

Upiecz ciasto: wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z pieca i całkowicie ostudź. 

Przygotuj polewę czekoladową: śmietanę podgrzej w garnuszku na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Nie gotuj. Pokruszoną czekoladę włóż do szklanek miseczki. Zalej ją gorącą śmietanką i odłóż na 3 minuty. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Studź przez kilkanaście minut. 

Złóż wypiek: na zimnym cieście rozsmaruj równomierną warstwą krem. Na wierzchu wylej zimną ją masę czekoladową. Ciasto Proboszcz na pielgrzymce wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, do całkowitego zastygnięcia polewy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | wiśnie | owoce