Reklama
Reklama

Prosta, sycąca sałatka do obiadu i na imprezę. Podstawą jest to zdrowe warzywo

Kalafior jest niskokaloryczny i sycący, ma sporo witamin, minerałów, nie podnosi poziomu cukru we krwi, jest korzystny dla serca i pracy mózgu. Będzie idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej i nie tylko. Można wyczarować z niego nie tylko zdrowe, ale i pyszne dania. Warto przemycić go w codziennej diecie, na przykład przygotowując sałatkę z kalafiora.

Sałatki warto jeść przez cały rok - nie tylko od święta, gdy na stole ląduje tradycyjne połączenie warzyw korzeniowych z ogórkiem kiszonym, okraszone sporą ilością majonezu. Sałatkę można zrobić niemal ze wszystkiego, a najprostszy dodatek, jakim jest majonez, lepiej zastąpić zdrowszym jogurtem czy oliwą. Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki bez majonezu, dodaj 1-2 łyżki dla smaku. Latem sięgnij po świeże, krajowe warzywa. Możesz, na przykład, połączyć kalafior, pomidor i cebulę. Wzbogać je pożywnymi jajkami. Taka sałatka z kalafiora z kawałkiem pieczywa wystarczy ci za cały posiłek. Możesz też zaserwować ją jako dodatek do dań z grilla albo zdrową przekąskę na szwedzki stół. 

Sprawdź także: Zapakuj ją do pudełka i weź ze sobą na wynos. Oto sałatka wczasowicza

 Przepis na sałatkę z kalafiora 

 Do przygotowania sałatki z kalafiora, będziesz potrzebować: 

  • 1 nieduży kalafior, 
  • 4 jajka,  
  • 1 pomidor,  
  • 1 cebula, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • 200 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki majonezu,  
  • 1 mały pęczek koperku, 
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz (do smaku). 

Jak zrobić sałatkę z kalafiora?

Ugotuj jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania się wody). Obierz i odłóż do całkowitego wystudzenia. Posiekaj. Usuń z kalafiora głąb i liście. Podziel drobno różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Przestudź. Obierz i pokrój cebulę w kosteczkę. Posiekaj drobno pietruszkę i koperek. Pokrój w kostkę pomidor. 

Połącz w misce wszystkie składniki. Dodaj jogurt wymieszany z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki