Reklama
Reklama

Zapakuj ją do pudełka i weź ze sobą na wynos. Oto sałatka wczasowicza

W czasie wakacji lubisz spędzać czas na świeżym powietrzu? Jeśli tak, z pewnością zabierasz ze sobą prowiant. Oprócz standardowych kanapek, dobrze sprawdzi się również prosta i szybka w przygotowaniu sałatka wczasowicza. Jest lekka, świeża, możesz zapakować ją do pudełka i wziąć na wynos, idealnie pasuje także do dań z grilla, lub domowego obiadu. Sprawdź, jak ją zrobić.


Wakacje to czas urlopów. A zdrowy wypoczynek to odpoczynek od wszystkiego - także codziennych, rutynowych czynności, takich jak sprzątanie czy gotowanie. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na regularne stołowanie się w restauracjach, nie trać zdrowia, żywiąc się zupami instant. Przygotuj sobie przed wyjazdem kilka przepisów, które pozwolą ci utrzymać prawidłowo zbilansowaną, smaczną dietę, a jednocześnie zaoszczędzić cenne chwile urlopu! Prosta, błyskawiczna sałatka wczasowicza to witaminowa bomba, którą możesz zafundować sobie na śniadanie lub wzbogacić nią wieczór przy grillu. 

Sprawdź także: Znudziły ci się te z ziemniaków i z cukinii? Spróbuj warzywnych placków à la pizza

Przepis na sałatkę wczasowicza 

Latem warto korzystać z darów natury, jakimi są sezonowe warzywa i owoce. Do sałatki wczasowicza dodaliśmy między innymi pęczek rzodkiewki, sałatę, oraz cebulkę dymkę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dorzucić tu twoje inne ulubione składniki, np. ogórka zielonego, paprykę, oliwki, pomidorki koktajlowe, ser, czy nawet usmażonego kurczaka. Poniżej znajdziesz podstawową wersję na tanią sałatkę, która zrobić w kilka minut. 

Składniki: 

  • mały pęczek rzodkiewek, 
  • kilka liści sałaty włoskiej, 
  • puszka kukurydzy (400 g), 
  • cebula dymka (ze szczypiorem), 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

 Jak zrobić sałatkę wczasowicza? 

Umyj rzodkiewki. Odetnij liście i ogonki. Pokrój rzodkiewki w półplasterki. Umyj sałatę i podrzyj liście na niewielkie kawałki (możesz też posiekać je ostrym nożem). Odsącz kukurydzę z zalewy. Opłucz dymkę. Posiekaj drobno szczypior i samą cebulkę. Posiekaj także natkę pietruszki. 

Połącz w misce wszystkie składniki. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj ponownie. Podawaj ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do ciepłych dań. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki