Proste ciasto na sobotę. Oto przepyszna kremówka z jabłkami
Kremówka w rankingu ulubionych ciast u wielu osób plasuje się na pierwszym miejscu. Jeśli twoja rodzina również przepada za tym delikatnym deserem, jesienią koniecznie przygotuj go w wersji z masą jabłkową. Aby ułatwić sobie pracę, skorzystaj z gotowych blatów ciasta francuskiego. Sprawdź, jak zrobić kremówkę z jabłkami.
Kremówka z jabłkami to ciekawa wariancja na temat klasycznego deseru. Ciasto jest proste do zrobienia, jednak wymaga nieco cierpliwości, ponieważ składa się z kilku warstw. Blaty z ciasta francuskiego przełożone będą kremem waniliowym na bazie mleka, śmietanki i jajek, oraz prostą masą jabłkową z dodatkiem masła, żelatyny, oraz oczywiście pachnącego cynamonu. Ten smakołyk będzie hitem, każdej jesiennej imprezy.
Sprawdź także: Owocowy deser do góry nogami. Przepis na odwracane ciasto z owocami
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 2 arkusze ciasta francuskiego.
Składniki na krem:
- 800 ml mleka,
- 400 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na warstwę jabłkową:
- 500 g jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania.
Przygotowanie blatów.
- Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz je w temperaturze 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż blaty staną się chrupiące i złote.
- Każdy z dwóch blatów podziel na dwie części, tworząc cztery jednakowe blaty ciasta.
- Skrawki i okruchy ciasta francuskiego po pieczeniu odłóż na bok.
Przygotuj krem.
- Jajka wbij do garnka. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i sól.
- Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlej mleko i podgrzewaj całość na średnim ogniu, do zgęstnienia. Na koniec dołóż ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj całość.
- Przelej krem waniliowy do czystej miski i przykryj ją szczelnie folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Zostaw do ostudzenia.
- Śmietankę ubij do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj po łyżce kremu waniliowego, mieszając po każdej do połączenia. Wstaw całość do lodówki do stężenia.
Przygotuj warstwę jabłkową.
- Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie ją podgrzej i wymieszaj.
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cukier i cynamon. Smaż całość przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną.
- Zdejmij owoce z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Wmieszaj żelatynę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, kiedy masa zacznie lekko tężeć.
Złóż ciasto.
- Na paterze połóż jeden blat ciasta i rozsmaruj na nim połowę kremu. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj drugą połową kremu.
- Na kremie połóż trzeci blat ciasta i rozsmaruj połowę masy jabłkowej. Połóż czwarty blat ciasta i nanieś na niego drugą połowę jabłek.
- Wierzch posyp odłożonymi wcześniej okruchami ciasta francuskiego.
- Kremówkę z jabłkami wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obiad, który zasmakuje wszystkim. Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem
Ciasto z jabłkami dla leniwych. Wystarczy wymieszać składniki i upiec