Reklama
Reklama

Proste ciasto na sobotę. Oto przepyszna kremówka z jabłkami

Kremówka w rankingu ulubionych ciast u wielu osób plasuje się na pierwszym miejscu. Jeśli twoja rodzina również przepada za tym delikatnym deserem, jesienią koniecznie przygotuj go w wersji z masą jabłkową. Aby ułatwić sobie pracę, skorzystaj z gotowych blatów ciasta francuskiego. Sprawdź, jak zrobić kremówkę z jabłkami.

Kremówka z jabłkami to ciekawa wariancja na temat klasycznego deseru. Ciasto jest proste do zrobienia, jednak wymaga nieco cierpliwości, ponieważ składa się z kilku warstw. Blaty z ciasta francuskiego przełożone będą kremem waniliowym na bazie mleka, śmietanki i jajek, oraz prostą masą jabłkową z dodatkiem masła, żelatyny, oraz oczywiście pachnącego cynamonu. Ten smakołyk będzie hitem, każdej jesiennej imprezy. 

Sprawdź także: Owocowy deser do góry nogami. Przepis na odwracane ciasto z owocami

Reklama

Przepis na kremówkę z jabłkami

Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 2 arkusze ciasta francuskiego. 

Składniki na krem: 

  • 800 ml mleka, 
  • 400 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 3 jajka, 
  • 200 g cukru, 
  • 70 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Składniki na warstwę jabłkową: 

  • 500 g jabłek,
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 50 ml gorącej wody, 
  • 1 łyżeczka cynamonu. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania.

Jak zrobić kremówkę z jabłkami?

Przygotowanie blatów. 

  1. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz je w temperaturze 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż blaty staną się chrupiące i złote. 
  2. Każdy z dwóch blatów podziel na dwie części, tworząc cztery jednakowe blaty ciasta. 
  3. Skrawki i okruchy ciasta francuskiego po pieczeniu odłóż na bok. 

Przygotuj krem. 

  1. Jajka wbij do garnka. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i sól.  
  2. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  3. Wlej mleko i podgrzewaj całość na średnim ogniu, do zgęstnienia. Na koniec dołóż ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj całość. 
  4. Przelej krem waniliowy do czystej miski i przykryj ją szczelnie folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Zostaw do ostudzenia. 
  5. Śmietankę ubij do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj po łyżce kremu waniliowego, mieszając po każdej do połączenia. Wstaw całość do lodówki do stężenia. 

Przygotuj warstwę jabłkową. 

  1. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie ją podgrzej i wymieszaj. 
  2. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj jabłka, cukier i cynamon. Smaż całość przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną. 
  4. Zdejmij owoce z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Wmieszaj żelatynę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, kiedy masa zacznie lekko tężeć. 

Złóż ciasto. 

  1. Na paterze połóż jeden blat ciasta i rozsmaruj na nim połowę kremu. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj drugą połową kremu. 
  2. Na kremie połóż trzeci blat ciasta i rozsmaruj połowę masy jabłkowej. Połóż czwarty blat ciasta i nanieś na niego drugą połowę jabłek. 
  3. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej okruchami ciasta francuskiego. 
  4. Kremówkę z jabłkami wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obiad, który zasmakuje wszystkim. Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

Ciasto z jabłkami dla leniwych. Wystarczy wymieszać składniki i upiec

Rozgrzewająca zapiekanka na szybki, jesienny obiad. Jeden dodatek sprawia, że do kolacji nie poczujesz głodu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta