Proste kotlety z gotowanych ziemniaków. Pomysł na szybki obiad
Z gotowanych ziemniaków można zrobić nie tylko kopytka, kluski śląskie, czy purée. Mogą być również bazą do przygotowania obłędnych, złocistych kotletów, które są mięciutkie w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Takie danie zasmakuje nawet wybrednym domownikom, którzy po zjedzeniu swojej porcji w mig poproszą o dokładkę.
Kotlety z gotowanych ziemniaków możesz zrobić od podstaw, lub wykorzystać do ich przygotowania ugotowane dzień wcześniej ziemniaki, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Taki posiłek świetnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na jarskie danie, będzie również dobrym wyborem dla osób na diecie wegetariańskiej. Możesz podać je z domowym sosem pomidorowym lub dipem jogurtowo-ziołowym. Dobrym pomysłem będzie także potraktowanie ich jako zamiennik mięsnego kotleta i zaserwowanie potrawy z ulubioną surówką.
Sprawdź także: Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- posiekana natka pietruszki,
- 5 łyżek bułki tartej (do panierowania),
- tłuszcz do smażenia,
- sól, pieprz.
Takie kotlety możesz podać z domowym sosem pomidorowym, zrobisz go z passaty pomidorowej, czosnku przeciśniętego przez praskę, porządnej szczypty soli i pieprzu, oraz śródziemnomorskich ziół oregano i bazylii.
Ziemniaki zmiel w maszynce albo utłucz z pomocą tłuczka. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ziemniaków razem z cebulą.
Do masy dodaj jajka, posiekaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj płaskie kotleciki, obtocz je delikatnie w bułce tartej i smaż z obu stron na złoty kolor (przez kilka minut).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Podaję rodzinie, biorę do pracy. Farsz w tych naleśnikach jest obłędny
Te pizzerinki można jeść nawet na diecie. Są sycące, mają mnóstwo białka