Proste roladki świąteczne. Przekąska, która oczaruje gości
Czasem to nie wyszukane, a właśnie najprostsze przekąski okazują się hitem na przyjęciu. Roladki świąteczne, zrobione z łatwo dostępnych i lubianych przez wszystkich produktów, znikną ze stołu znacznie szybciej niż ci się to wydaje. Kremowy farsz schowany w roladkach rozpływa się w ustach, ale dzięki dodatkom jest bardzo wyrazisty w smaku.
Roladki świąteczne to prosta, choć efektownie prezentująca się przystawka - delikatne plastry szynki skrywają kremowe nadzienie jajeczno-serowe, zaostrzone korniszonem, czosnkiem i musztardą. Możesz przygotować farsz wcześniej i trzymać go w lodówce, jednak roladki zwiń tuż przed przyjściem gości. Dzięki temu każda przekąska będzie świeża, soczysta i pełna smaku. Przepis przyda się na każde przyjęcie - urodzinowe, świąteczne czy sylwestrowe.
Składniki:
- 200 g szynki konserwowej w plasterkach,
- 100 g twardego sera żółtego,
- 2-3 duże jajka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka posiekanego szczypiorku i koperku,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- sól i czarny pieprz,
- 150 g pomidorków koktajlowych i kilka liści sałaty do dekoracji.
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo, po czym ostudź, obierz i przekrój na połowy. Białko drobno posiekaj, a żółtka przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
Do żółtek dodaj starty na małych oczkach ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszaj. Ogórki konserwowe i oczyszczoną paprykę posiekaj w bardzo drobną kostkę, odsącz ogórki na sicie, po czym dodaj wraz z białkami jaj do majonezowo-serowej pasty. Wrzuć pokrojoną zieleninę i dokładnie wymieszaj. Farsz powinien mieć kremową konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu.
Na każdym plasterku szynki rozsmaruj porcję nadzienia i zwijaj ruloniki. Odkładaj roladki na talerz wyłożonym sałatą. W każdą roladkę wbij wykałaczkę lub patyczek do koreczków, nadziewając go wcześniej połówką koktajlowego pomidorka.
Roladki świąteczne serwuj od razu po przygotowaniu, a pozostałości przechowuj w lodówce. Najlepiej smakują, gdy farsz jest schłodzony.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu