Prosty do zrobienia, ale jaki pyszny. Chrupiący jabłecznik wikarego
Idealny jabłecznik łączy wiele zalet - jest lekko chrupiący z zewnątrz, bardzo soczysty w środku i nie za słodki. Musi mieć mocno jabłkowe nadzienie, zbalansowane smakiem kruchego ciasta. Do tego powinien być ekspresowy i prosty w przygotowaniu. Taki jest właśnie jabłecznik wikarego - odkryj przepis, który zawróci ci w głowie.
Polacy uwielbiają tradycyjne jabłeczniki - podawane na ciepło z bitą śmietaną albo na zimno z cukrem pudrem. Nie wszyscy jednak tak chętnie, jak do jedzenia, zabierają się do ich pieczenia. Choć wydaje się to nieco skomplikowane, to wybór odpowiedniego przepisu na ciasto będzie kluczem do ułatwienia sobie tego zadania. Jabłecznik wikarego to miks pysznego smaku i prostoty wykonania.
Jabłecznik wikarego łączy w sobie wiele różnych struktur - chrupiącą kruszonkę, rozpływające się w ustach nadzienie jabłkowe oraz aromatyczny, miękki spód. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, podczas grilla czy innych wydarzeń rodzinnych. Z powodzeniem możesz przyrządzić ciasto wcześniej i zamrozić nawet na 3 miesiące. Całość jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, choć musisz pamiętać, że wypiek nie wychodzi bardzo wysoki.
Jakie jabłka są najlepsze do jabłecznika? Oczywiście to zależy od tego, czy wolisz słodsze desery, czy nie. Jeśli lubisz nieco słodyczy, wybierz kruche i delikatne papierówki, soczyste Championy lub Lobo. Gdy jednak przepadasz za bardziej kwaskowatym jabłecznikiem, postaw na Antonówki lub Szarą renetę. Podczas zakupów zwróć też uwagę, aby owoce były świeże i nie miały żadnych stłuczeń.
Jak zrobić jabłecznik wikarego? Twoim zadaniem będzie przyrządzenie ciasta i nadzienia jabłkowego. Ten deser nie sprawi nikomu zbyt wielu trudności - zarówno składniki są łatwo dostępne, jak i poszczególne etapy przygotowania niezbyt wymagające. To typowy deser, który możesz podać w niedzielę do popołudniowej kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej tortowej,
- 185 g masła 82%,
- 100 g cukru białego,
- łyżeczka cynamonu.
Nadzienie:
- 550 g jabłek,
- 30 g cukru,
- 25 g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Na początku przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj tarką na plasterki lub wiórki. Przełóż owoce do miski. Dołóż sok z cytryny, cukier, mąkę, cynamon i gałkę muszkatołowym. Wszystko wymieszaj i odłóż na bok.
Teraz przygotuj ciasto. W dużej misce połącz mąkę, cynamon i cukier. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj masę w palcach lub za pomocą widelca czy robota kuchennego. Podziel masę w proporcjach 2/3 do 1/3. Większą częścią wylep dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, o bokach 20x20 cm.
Następnie wyłóż nadzienie jabłkowe. Całość przykryj mniejszą częścią ciasta, ucierając je w palcach i tworząc dużą kruszonkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 55 minut, a następnie wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem. Jabłecznik wikarego podawaj posypany cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie