Prosty placek cynamonowy na piątek. Zrób na podwieczorek do kawy
Jeśli należysz do tych osób, które znacznie bardziej cenią sobie proste wypieki z bakaliami, niż wymyśle ciasta z kremem, placek cynamonowy, na pewno przypadnie ci do gustu. Pięknie pachnie, wychodzi idealnie wilgotny i puszysty. Jest prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako podwieczorek na grudniowy weekend do filiżanki kawy lub kubka kakao.
Placek cynamonowy jest niesamowicie wilgotny, intensywnie aromatyzowany cynamonem i brązowym cukrem. Orzechy włoskie wzbogacają jego konsystencję i nadają przyjemnej chrupkości. Ten wypiek jest idealny na święta, weekendowe spotkania ze znajomymi czy przekąska do popołudniowej kawy. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu, a potrzebujesz składników, które z pewnością masz w domowej spiżarce. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać również kandyzowane owoce czy inne przyprawy korzenne. Idealnie sprawdzi się w okresie bożonarodzeniowym.
Sprawdź także: W domu zrobisz go taniej. Idealna masa do ciast bożonarodzeniowych
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25x35 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g brązowego cukru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 100 ml mleka,
- 50 g siekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 szczypta soli.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
W osobnej misce wymieszaj olej, jajka i mleko.
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników, nie mieszając zbyt długo. Dodaj posiekane orzechy i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
Ciasto przelej do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 35-45 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij placek cynamonowy i całkowicie ostudź. Posyp obficie cukrem pudrem i pokrój w równe kostki.
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce przez 4-5 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia
Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej
Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste