Reklama
Reklama

Prosty placek cynamonowy na piątek. Zrób na podwieczorek do kawy

Jeśli należysz do tych osób, które znacznie bardziej cenią sobie proste wypieki z bakaliami, niż wymyśle ciasta z kremem, placek cynamonowy, na pewno przypadnie ci do gustu. Pięknie pachnie, wychodzi idealnie wilgotny i puszysty. Jest prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako podwieczorek na grudniowy weekend do filiżanki kawy lub kubka kakao.

Placek cynamonowy jest niesamowicie wilgotny, intensywnie aromatyzowany cynamonem i brązowym cukrem. Orzechy włoskie wzbogacają jego konsystencję i nadają przyjemnej chrupkości. Ten wypiek jest idealny na święta, weekendowe spotkania ze znajomymi czy przekąska do popołudniowej kawy. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu, a potrzebujesz składników, które z pewnością masz w domowej spiżarce. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać również kandyzowane owoce czy inne przyprawy korzenne. Idealnie sprawdzi się w okresie bożonarodzeniowym. 

Sprawdź także: W domu zrobisz go taniej. Idealna masa do ciast bożonarodzeniowych

Reklama

Przepis na placek cynamonowy

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25x35 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g brązowego cukru, 
  • 150 ml oleju rzepakowego, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 100 ml mleka, 
  • 50 g siekanych orzechów włoskich, 
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 szczypta soli. 

Jak zrobić placek cynamonowy?

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. 

W osobnej misce wymieszaj olej, jajka i mleko. 

Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników, nie mieszając zbyt długo. Dodaj posiekane orzechy i delikatnie wmieszaj je do ciasta. 

Ciasto przelej do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 35-45 minut lub do suchego patyczka. 

Wyjmij placek cynamonowy i całkowicie ostudź. Posyp obficie cukrem pudrem i pokrój w równe kostki. 

Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce przez 4-5 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia

Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej

Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta