Przebojowa sałatka z fasolki szparagowej. Każdy prosi mnie o przepis
Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze. Jadłaś ją już na wiele sposobów, nie masz pomysłu, a mimo tego chcesz korzystać z momentu, gdy warzywo jest tańsze i świeże? Zrób tę przebojową sałatkę z fasolki szparagowej. To hit każdej imprezy. Goście od razu pytają o przepis.
Fasolka szparagowa jest warzywem, które można przyrządzić na kilkadziesiąt różnych sposobów. Jedni uwielbiają ją zajadać samodzielnie z masłem lub zasmażaną bułką tartą. Może stanowić dodatek do makaronów, zup czy dań mięsnych. Ze strączków przygotujesz także pyszną sałatkę.
Odkąd raz zrobiłam sałatkę z fasolki szparagowej, absolutnie się zakochałam. Wiedziałam, że sprawdzi się na imprezy i się nie myliłam. Goście ją uwielbiają, więc od razu staram się przygotowywać podwójną porcję.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku.
Fasolkę ugotuj tak, aby strączki były miękkie, ale mimo tego jeszcze chrupiące. Czas gotowania dostosuj do tego, jaką fasolkę kupiłeś. Pozostaw ją do wystudzenia. W miseczce wymieszaj majonez z musztardą, w razie potrzeby sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj do nich posiekany szczypiorek.
Gdy fasolka przestygnie wymieszaj, ją z sosem majonezowo-musztardowym i gotowe. Sałatka z fasolki szparagowej powinna być podawana zaraz po przygotowaniu.
Czas gotowana fasolki szparagowej zależy nie od jej koloru, a od tego, czy mamy młodą, czy starą fasolkę. Przed przyrządzaniem należy więc rozpoznać jaka ona jest. Starsze plony będą mieć bledszy kolor, a do tego ich nasion będą większe i lepiej widoczne. Następnie fasolkę umyj pod bieżącą wodą, odetnij ich końce i oczyść z twardych włókien.
1 kilogram fasolki szparagowej najlepiej ugotować w 3 litrach wody. Strączki umieść w garnku, zalej odpowiednią porcją wody i doprowadź do gotowania. Do wrzątku dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru, aby wydobyć i podkreślić całą słodycz fasolki.
Młodą fasolkę szparagową gotuj od 10 do 12 minut pod przykryciem. Po tym czasie będzie miękka, ale nadal chrupiąca. Starsze plony mogą gotować się nawet do 20 minut. Aby była chrupiąca, od 10 minuty gotowania należy regularnie ją sprawdzać widelcem.
Jeśli widelec łatwo wejdzie w fasolkę, a ta się nie rozpadnie, oznacza to, że jest chrupiąca i gotowa do jedzenia. Aby zachować chrupkość, strączki możesz od razu przerzucić do miski z zimną wodą. Wtedy procesy gotowania zostaną od razu przerwane i warzywo nie ulegnie zmiękczeniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę
U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu
Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta