Reklama
Reklama

Proste ciasto z owocami i kruszonką. Na weekend idealne, jak z kuchni babci

Kruszynka to delikatne, kruche ciasto z owocowym nadzieniem i złocistą kruszonką. Klasyk, który zawsze się udaje. Idealne do popołudniowej kawy lub na rodzinne spotkania. Chyba zrobię je w weekend - akurat mam gości, więc będzie w sam raz.

Kruszynka to klasyczny wypiek, idealny do kawy i herbaty. Robię ją zarówno gdy jesteśmy sami w domu i chcemy mieć coś słodkiego, jak i wtedy, kiedy spodziewamy się gości. 

Połączenie kruchego ciasta z owocowym nadzieniem dobrze sprawdza się nawet na święta. Ja uwielbiam szczególnie z wiśniami lub malinami.

Ciasto Kruszynka - lista składników

  • 480 g mąki krupczatki, 
  • 250 g masła,  
  • 120 g cukru pudru, 
  • 3 żółtka, 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt ścisłe), 
  • szczypta soli, 
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy. 

Nadzienie: 

Reklama
  • ok. 600 g owoców (np. jagód, wiśni, malin, porzeczek lub mieszanki sezonowej), 
  • 2 łyżki cukru (więcej, jeśli owoce są kwaśne), 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do oprószenia owoców). 

Beza: 

  • 3 białka, 
  • 180 g cukru, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Ciasto Kruszynka - przepis

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodaj zimne masło, posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami aż powstanie kruszonka. Wmieszaj żółtka, a jeśli masa będzie zbyt sucha – dodaj 1-2 łyżki śmietany. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. 

Ciasto podziel na dwie części: większą i mniejszą (1/3). Pierwszą wstaw do lodówki, a drugą do zamrażarki.  

Owoce umyj, osusz i oprósz mąką ziemniaczaną oraz cukrem. 

Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 28 cm. Nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temperaturze 200°C aż spód lekko się zrumieni. 

W tym czasie ubij białka na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier aż masa będzie gęsta i błyszcząca. 

Na podpieczony i lekko przestudzony spód wyłóż owoce. Przykryj pianą z białek, a na wierzch zetrzyj na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. 

Piecz w 180°C przez ok. 35-40 minut. Kruszynka najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy warstwy lekko się przegryzą. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomniana zupa o wyjątkowym aromacie. Wygląda na bogato, a jest prościutka i sycąca

Najlepsze przepis na śląskie mielone. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Rozgrzewa lepiej niż herbata. Jesienny hit z odrobiną chili

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery