Reklama
Reklama

Przekrój na pół i dodaj aromatyczny farsz. Pomysł na pyszny i zdrowy obiad

Faszerowana papryka to jedno z tych dań, które można modyfikować stosownie do swoich preferencji. Świetnie smakuje w klasycznej wersji z mięsem, jednak równie dobrze, można wypełnić ją mieszkanką podsmażonych warzyw, kaszy i ryżu. Bardzo dobrze sprawdza się także w wersji wegetariańskiej, np. z tofu lub strączkami, ciecierzycą, soczewicą lub fasolą. Czy wiesz jednak, jak zrobić najlepszą paprykę faszerowaną? Przepis znajdziesz w poniższym artykule.

Papryka to warzywo pełne zdrowia. Kryje w sobie mnóstwo witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność oraz ma działanie antyoksydacyjne. Zawiera również sporo błonnika pokarmowego, wspierającego trawienie oraz zapewniającego sytość po posiłku. Jest także niskokaloryczna, dlatego można jeść ją bez większych ograniczeń, także na diecie odchudzającej. Potrawa nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jest sycąca i pełna wartości odżywczych, dlatego idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jaka powinna być najlepsza papryka faszerowana? Miękka i rozpływająca się, z aromatycznym farszem i dużą ilością pomidorów. Takie właśnie są papryki z tego przepisu.

Sprawdź także: Meksykańskie Rolki wypchane po brzegi. Idealne na obiad, lunch do pracy lub kolację

Przepis na najlepszą paprykę faszerowaną 

Mięsny farsz z ryżem, aromatyczne przyprawy oraz pomidorowy sos to przepis na idealną faszerowaną paprykę. Do jej przygotowania, będziesz potrzebować: 

  • 6 dużych papryk dowolnego koloru, 
  • 150 g ryżu, 
  • 650 g chudego, mielonego mięsa wołowego,
  • 1 puszka pomidorów w puszce 400 g, 
  • 250 g passaty pomidorowej, 
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki, 
  • ½ łyżeczki bazylii, 
  • ½ łyżeczki oregano, 
  • ½ łyżeczki kminku.

Dodatkowo: 

  • świeża bazylia do podania, 
  • oliwa do posmarowania naczynia, 
  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Jak zrobić najlepszą paprykę faszerowaną? 

Papryki przetnij na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Włóż je do głębokiego naczynia żaroodpornego i zalej wodą na wysokość ok. 1,5 cm. Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz papryki przez 20 minut, a następnie je wyjmij i odcedź. 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż ją przez 3-4 minuty. Następnie przesuń ją na brzeg patelni, a na środek wyłóż wołowinę. Dopraw mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Smaż do zbrązowienia przez ok. 3 minuty. 

Rozdrobnij mięso i wymieszaj z cebulą. Smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty. Zdejmij całość z ognia i odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników. 

Do mięsa dodaj rozgniecione pomidory, passatę ryż, siekaną pietruszkę, przyprawy. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. 

Papryki połóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub wyłożonym papierem do pieczenia. Wypełnij warzywa po brzegi farszem. Przykryj je folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20 minut. 

Najlepsza papryka faszerowana musi być dobrze przypieczona, dlatego następnie zdejmij folię i piecz bez przykrycia przez następne 10-20 minut. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe