Reklama
Reklama

Przepis na placek śniadaniowy z serka wiejskiego. Włóż do niego, co lubisz, chleb już nie będzie potrzebny

Brakuje ci pomysłu na śniadanie lub przekąskę? Przepis na zdrowe placuszki sprawi, że będziesz najedzony przez cały dzień, a twoje zapotrzebowanie na białko zaspokojone. Wystarczy kilka minut, aby przygotować pożywną potrawę. Reszta robi się sama. Spróbuj tego dania, a nie będziesz już więcej potrzebował rano chleba.

Omlet z serka wiejskiego to doskonały pomysł na śniadanie lub przekąskę. Dzięki wysokiej zawartości białka zaspokaja na długo. To uniwersalny przepis, który można dopasować do swojego gustu. Możesz dodać do niego wszystko, na co tylko masz ochotę. Dowiedz się, jak przygotować ten przepyszny placek.

Wysokobiałkowy placek śniadaniowy z serka wiejskiego

Składniki:

  • opakowanie serka wiejskiego wysokobiałkowego,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie przyprawy.

W kielichu blendera umieszczamy serek wiejski, jajko, sól oraz pieprz. Możemy również dodać przyprawy, które lubimy, takie jak czosnek granulowany, zioła prowansalskie czy słodką paprykę.

Składniki blendujemy na gładką masę. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia i wykładamy na niego przygotowane przez nas ciasto na omlet. Formujemy je w wybrany przez nas kształt. Wstawiamy blachę do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.

Po tym czasie omlet powinien być ładnie przyrumieniony i ścięty. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na talerz i ozdabiamy dodatkami.

Zobacz także: Bez sprzętu i lamentu. Rewelacyjny i chrupiący chleb, który zrobi każdy

Z czym jeść placek z serka wiejskiego? Uniwersalny przepis dla każdego

Omlet z serka wiejskiego jest przepyszny i może być stosowany jako zamiennik dla zwykłego chleba czy tortilli. W jednej porcji omleta znajduje się 300 kcal. Ma w sobie sporo białka, bo aż 40 g na jedną porcję. Z tego powodu jeśli chcemy przygotować posiłek z jego dodatkiem, nie musimy bardzo starać się o białko. O wiele lepiej zadbać o porządną dawkę warzyw lub owoców i zdrowych tłuszczów.

Placek z serka wiejskiego będzie idealnie pasował do wrapów z dodatkiem warzyw. Warto połączyć go z awokado, pomidorem, sałatą czy ogórkiem. Nawet jeśli dodane przez nas składniki będą w miarę lekkie, możemy mieć pewność, że się najemy przez wysoką zawartość białka.

Osoby, które lubią słodycze, mogą spróbować przygotować wersję placka na słodko. Zamiast soli i pieprzu do masy dodajmy cukier i cynamon. Po upieczeniu wystarczy połączyć placek z jogurtem i owocami. Warto wykorzystać sezon na truskawki i przygotować placek z owocami sezonowymi.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

Podczas wakacji we Włoszech nauczyłam się robić mozzarellę. Nie kupuję już w sklepie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | ser