Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja
Są bardzo delikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka. Co to takiego? Oczywiście japońskie naleśniki, inaczej fluffy pancakes. To hit już nie tylko w Tokio - pokochali je smakosze na całym świecie. Jeżeli jeszcze nie gościły w twoim domu, to zbliżający się weekend jest dobrym momentem na przygotowanie takiego śniadania. Rodzina będzie zachwycona.
Lubisz naleśniki? W tej wersji pewnie ich jeszcze nie jadłaś - mowa o japońskich naleśnikach, które podbijają teraz Internet. Wcale nas to nie dziwi, bo smakują obłędnie. Chociaż nazwą i wyglądem przypominają amerykańską wersję, wyróżniają się niesamowitą lekkością i delikatnością. Sprawdź, jak je zrobić.
Klasyczne naleśniki kojarzą nam się w określony sposób - jako cieniutkie placki podawane ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Japończycy jednak widzą to inaczej i przygotowali swoją wersję, a mianowicie fluffy pancakes czyli naleśniki znacznie grubsze, nie przypominające wyglądem tych dobrze znanych nam. Wyglądają raczej jak pancakes, na co zresztą wskazuje ich nazwa. Są one jednak niesamowicie puszyste i leciutkie - to właśnie ich sekret.
Japończycy fluffy pancakes chętnie jadają w modnych restauracjach z przeróżnymi dodatkami, nie tylko na śniadanie, ale także jako deser. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je na pierwszy posiłek dnia i właśnie do tego zachęcamy - w sezonie warto podawać japońskie naleśniki z dodatkiem truskawek. To tak pyszne, że aż brakuje słów.
Jak zrobić japońskie naleśniki? Wymaga to nieco cierpliwości, ale zdecydowanie warto.
Lista składników:
- 2 żółtka jaj,
- 20 ml mleka,
- 10 g oleju,
- 35 g mąki pszennej,
- 3 białka jaj,
- łyżeczka octu,
- 40 g cukru.
Zacznij od ubicia białek w misie miksera. Gdy będą już delikatnie ubite, dodaj cukier.
Gdy białka się ubijają, do miski dodaj żółtka, olej, mleko, zamieszaj przy pomocy trzepaczki. Do żółtej dodaj przesianą mąkę, ponownie zamieszaj, aż powstanie gęsta masa.
Na koniec ubijania do białej dodaj łyżeczkę octu. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła.
Dodaj część białek do masy z żółtek, zamieszaj trzepaczką. Dodaj drugą część, mieszaj powoli, aby nie stracić napowietrzenia.
Ciasto na naleśniki przełóż do rękawa cukierniczego, formuj na patelni pancakes.
Szczelnie przykryj patelnię na 4 minuty, aż pancakes się zetną, następnie odwracaj na drugą stronę, aż uzyskasz złoty kolor.
Japońskie naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami takimi jak sezonowe owoce, syrop klonowy czy bita śmietana.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny
Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu
Ciasto na weekend robię w 20 minut. Korzystaj, póki są truskawki