Reklama
Reklama

Puszyste, delikatne blaty i czekoladowe nadzienie. Idealne ciasto na mikołajki

Ciasto na mikołajki - z dwóch biszkoptów sklejonych ze sobą syropem i kremem czekoladowym - jest idealną przekąską na święta. Możesz je też zostawić na talerzyku z kubkiem mleka, dla świętego Mikołaja. To wspaniała okazja do upieczenia czegoś wspólnie z najbliższymi.

Proste ciasto na mikołajki

Choć na mikołajki najczęściej piecze się ciasteczka z ciągnącą się czekoladą, do szklanki mleka świetnie pasuje też słodka mikołajkowa "kanapka". To dwa różne blaty ciasta, które po połączeniu syropem pozostają miękkie, aromatyczne i delikatnie wilgotne. Pomiędzy nimi kryje się warstwa kremu czekoladowego, nadająca deserowi prawdziwie świąteczny charakter. To nieco bardziej efektowna alternatywa dla klasycznych ciasteczek - idealna na rodzinne świętowanie, mały prezent od świętego Mikołaja i grudniowe podwieczorki.

Reklama

Ciasto na mikołajki - przepis

Składniki: 

Ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g miękkiego masła, 
  • 120 ml mleka, 
  • 200 g cukru, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 4 łyżki miodu płynnego, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Krem czekoladowy: 

  • 500 g serka mascarpone, 
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 4-5 łyżek cukru pudru, 
  • 3 łyżki kakao w proszku, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 40 ml wody. 

Syrop: 

  • 100 ml wody, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżeczka soku z cytryny. 

Sposób wykonania:

1. Przygotuj ciasto. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Dołóż wanilię. 

2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj mąkę, na przemian z mlekiem do masy maślanej, miksując na małym obrotach, tylko do połączenia. 

3. Gotowe ciasto podziel na dwie, równe części. Do jednej z nich dodaj miód oraz przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. 

4. Każde z ciast podziel ponownie na dwie równe części. Upiecz cztery blaty w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x25 cm. Czas pieczenia to 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. 

5. Wyjmij i ostudź każdy z blatów. 

6. Przygotuj krem. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść ją i odstaw do przestudzenia. 

7. W misie miksera umieść mascarpone, śmietankę, cukier puder i kakao. Ubijaj do momentu, aż krem będzie sztywny. 

8. Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki kremu i wymieszaj. Wlej mieszankę do reszty kremu, miksując na niskich obrotach. Wstaw całość do lodówki na co najmniej godzinę. 

9. Przygotuj syrop, mieszając ze sobą wszystkie składniki, do momentu całkowitego połączenia. 

10. Złóż ciasto. Włóż ciemniejszy blat do formy i obficie posmaruj go syropem. Włóż następnie jasny blat i posmaruj go kremem czekoladowym. Połóż jasny blat, który ponownie posmaruj syropem i przykryj ciemniejszym blatem. 

11. Na wierzchu połóż folię spożywczą i deskę do krojenia. Obciąż ją 3-4 pudełkami mleka lub opakowaniami ryżu. 

12. Wstaw ciasto na mikołajki do lodówki na całą noc, by wszystkie warstwy się skleiły. Podziel ciasto na kwadraciki i podawaj. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten japoński omlet to śniadaniowy hit. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Gdy serwuję do obiadu, mąż aż cmoka z zadowoleniem. Ta duszona kapusta z cebulą to mój hit

Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze