Puszyste placuszki na maślance. Przepis krok po kroku
Placuszki na maślance doskonale sprawdzą się na śniadanie, kiedy masz nieco więcej czasu. Wychodzą puszyste i delikatne, jeśli usmażysz je na maśle, będą smakowały jeszcze lepiej. Jeżeli masz ochotę, do masy dodaj pokrojone jabłka, również będą pyszne. Placki maślankowe są tak smaczne, że gdy zrobisz je raz, domownicy na pewno szybko znów o nie poproszą.
Placki maślankowe to propozycja na słodko, którą możesz podać zarówno na śniadanie, obiad, jak i pyszną kolację. Jeżeli lubisz placki z dodatkiem owoców, do masy wrzuć pokrojone kawałki jabłek. Świetnie pasować będą tu również plastry bananów, borówki, a nawet posiekana czekolada. Gotowe placki możesz zaserwować na kilka sposobów. Świetnie będą smakować po prostu posypane cukrem pudrem. Możesz także podać je z ulubionymi owocami, dżemem, a nawet z bitą śmietaną.
Sprawdź także: Pyszne naleśniki rafaello. Dla miłośników kokosowego smaku
Do przygotowania placków maślankowych, będziesz potrzebować:
- 500 ml maślanki,
- 360 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 jabłka (opcjonalnie).
W jednej misce wymieszaj mokre produkty. Zmiksuj krótko maślankę, jajka i masło.
W drugiej misce połącz produkty sypkie, czyli mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i odrobinę soli.
Suche produkty dodaj do mokrych i zmiksuj krótko. Konsystencja powinna być dość gęsta, tak jak kwaśna śmietana. Jeśli dodajesz jabłka, obierz je i pokrój na małe kawałki. Wmieszaj delikatnie do ciasta. Odstaw masę na 10 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnię. Nakładaj ciasto łyżką. Smaż z dwóch stron po kilka minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wybitna marynata do karkówki z grilla. Goście zawsze proszą o przepis
Placek z apetycznym farszem. Na Podkarpaciu robią go z serem, cebulką i ziemniakami
Najlepsza sałatka na grilla. Do pieczonej karkówki i kiełbasek wprost idealna