Pyszne naleśniki rafaello. Dla miłośników kokosowego smaku
Lubisz kokosowy smak? W takim razie musisz wypróbować prosty przepis na naleśniki rafaello. To nic innego jak kokosowe cienkie placuszki, które doskonale komponują się z cukrem pudrem. Możesz je również podać z bitą śmietaną i migdałami.
Naleśniki rafaello mają przyjemnie kokosowy smak. Choć do tradycyjnego ciasta można byłoby po prostu dosypać wiórki kokosowe, to na pewno szybko spaliłyby się podczas smażenia. Właśnie dlatego sekretem smaku tych placuszków jest użycie mleka kokosowego jako bazy. Naleśniki wychodzą zarówno gładkie, jak i wyraziste w aromacie. Dodatek wody gazowanej sprawia, że - mimo cienkiej struktury - są odpowiednio lekkie i napowietrzone. Wypróbuj, a przepis zostanie z tobą na dłużej.
Przeczytaj też: Przygotujesz je w mig, zachwycą gości. Szybkie sałatki na świąteczny stół
Składniki:
- puszka mleka kokosowego (około 400 g),
- 150 ml wody gazowanej,
- 200-250 g mąki ryżowej,
- 2 jajka,
- łyżka miękkiego masła,
- odrobina soli.
Do posypania:
- cukier puder.
Sposób wykonania:
Wlej mleko kokosowe do miski i dokładnie wymieszaj, aby miało jednolitą konsystencję. Dodaj jajka i ubij je trzepaczką, aż dobrze połączą się z mlekiem.
Wsyp mąkę ryżową i sól, następnie dodaj wodę gazowaną oraz masło. Składniki zmiksuj krótko na jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Jeśli za gęste - wody.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź równomiernie, tworząc cienki placek. Smaż około 1-2 minuty z jednej strony, aż naleśnik lekko się zarumieni, następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
Posyp naleśniki cukrem pudrem przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej
Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku